Duma Sirija
EPA/Mohammed Badra
Američki napad na Siriju

Tanjug/AP

Sirija u noći napada, Foto: Tanjug/AP

U Siriji je situacija relativno mirna dan posle jednokratnih vazdušnih udara, koji su izvele SAD, Francuska i Velika Britanija, a mete su bile, kako je naveo Pentagon, tri postrojenja za hemijsko oružje.

BLOG UŽIVO:

11.09 - Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju odmazda nakon što su zapadne zemlje došle do dokaza da je vlada Bašara al Asada koristila hemijsko oružje na sirijskom narodu, a ne čin rata.

Makron ocenuje da je postojao potpuni "međunarodni legitimitet" da se interveniše u Siriji, jer je napad imao za cilj da podrži međunarodno pravo, prenosi AP.

Kako kaže Makron, Zapad je bio prisiljen da deluje bez eksplicitne dozvole Ujedinjenih nacija, zbog konstantnih blokada koje pravi Rusija u Savetu bezbednosti.

21.57 - Šef nemačke diplomatije Hajko Mas rekao je da će napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju rezultovati svežim naporima za pronalazak mirnog rešenja za okončanje sedmogodišnjeg rata u Siriji.

Kako kaže, napad zapadnih zemalja bi trebalo da "jasno da do znanja svim stranama da ne samo da imamo priliku, već i obavezu da ponovo počnemo sa političkim procesom", prenosi AP.

Dodaje da se nada da se sada otvorio "prozor za dijalog" sa Moskvom.

"Mislim da je sada vreme da naglasimo da očekujemo konstruktivne doprinose od ruske strane, uključujući i po pitanju konflikta u Siriji", rekao je Mas, prenosi Rojters.

21.41 - Lideri Rusije i Irana saopštili su danas da je napad Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije zakomplikovao izglede postizanja političkog rešenja sedmogodišnjeg rata u Siriji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem i složili su se da je napad na Siriju "nelegalna akcija koja negativno utiče na političko rešenje u Siriji, saopštio je Kremlj.

Putin je dodao da je napadom prekršena Povelja Ujedinjenih nacija, a da će napadi dovesti do haosa na međunarodnoj sceni ukoliko se nastave, prenosi AP.

Kako je jedan neimenovani zvaničnik rekao za IRNA-u, Rohani je Putinu rekao da "pojedine zapadne zemlje ne žele da Sirija postigne trajnu stabilnost".

"Iran i Rusija ne bi trebalo da dozvole raspirivanje novih tenzija u regionu", rekao je Rohani, dodajući da su vazdušni napadi zapadnih zemalja "invazija" koja za cilj ima da "ohrabri poražene teroriste".

21.37 - Češki predsednik Miloš Zeman osudio je danas vazdušne napade koalicionih snaga u Siriji.

On je u intervjuu za češki radio kazao da vojna akcija protiv bilo koje države može da se izvede jedino nakon što je odobri Savet bezbednosti UN, a da izuyetak treba da budu napadi protiv islamskih ekstremista, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, napadi su bili greška jer su se desili u vreme dok se izbeglice vraćaju u ratom razorenu zemlju.

21.34 - Šef švajcarskog federalnog departmana za odbranu, sport i zaštitu stanovništva Gi Parmelen uputio je oštre kritike na račun udruženog napada SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju.

''SAD, Velika Britanija i Francuska su morale da sačekaju rezultate istrage OZHO, a ne da iznenada napadnu Siriju'', rekao je Parmelen.

On je naglasio da je rat u Siriji postao predmet pregovora u Ženevi koji treba da se nastave kako ne bi stradalo civilno stanovništvo.

NJegov stav je podelio i šef departmana za inostrane poslove Ignacio Kasis. On je za švajcarske medije izjavio da nema dokaza o upotrebi hemijskog oružja u Istočnoj Guti.

21.30 - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je danas da je napad koji su zajednički izvršile Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija u Siriji opravdao svoj cilj.

"Bio je to napad ograničenog dejstva, koji je bio u funkciji uništavanja vojnih instalacija koje su proizvodile hemijsko naoružanje i upozorenje da se ono ne može upotrebljavati za masovno ubijanje", kaže Vujanović, prenose crnogorski mediji.

Taj napad je, prema njegovim rečima, očigledno ostvario cilj.

21.25 - Francuski predsednik Emanuel Makron izavio je da je on ubedio američkog predsednika Donalda Trampa da ostavi trupe u Siriji, rekao je on u intervjuu za francusku BFM televiziju.

"Ubedili smo ga da je neophodno da ostane tamo. Imamo kompletan međunarodni legitimitet da delujemo u tom okviru. Tri članice Saveta bezbednosti su intervenisale", rekao je Makron u televizijskom obraćanju povodom godišnjice od stupanja na čelo Francuske.

Makron je dodao i da će uskoro posetiti Moskvu.

"U maju idem u Rusiju", rekao je francuski predsednik.

On je rekao da je francuska obaveštajna služba potvrdila da je korišćen hlor u hemijskom napadu u Siriji.

21.22 - Nemačka vlada mora da pretpostavi da je sajber napad na Ministarstvo spoljnih poslova potekao iz Rusije, izjavio je danas šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

Mas je za nemačku televiziju ZDF naveo "problematične akcije" Moskve, među kojima su manjak napretka u primeni mirovnog sporazuma u istočnoj Ukrajini, napad otrovnim agensom u Velikoj Britaniji, uticaj na izbore u zapadnim zemljama i hakerski napad, prenosi Rojters.

"Imali smo napad na Minsitarstvo spoljnih poslova. Morali smo da pretpostavimo da potiče iz Rusije. I mislim da nije samo razumno, već i neophodno istaći da mi to ne vidimo kao konstruktivan doprinos", rekao je Mas.

20.15 - Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer upozorio je danas da ne treba demonizovati Rusiju i ukazao na galopirajuće otuđenje Moskve i Zapada.

"Nezavisno od Putina - ne smemo Rusiju u celini, zemlju i njene ljude da proglasimo za neprijatelja. Naša istorija govori protiv toga, a previše toga je u igri", rekao je Štajnmajer za "Bild am zontag".

Pozvao je nemačke političare da ne odustaju od diplomatskih napora.

16.15 - Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli saopštila da SAD neće povući svoje trupe iz Sirije.

Ona je takođe dodala da Sjedinjene Američke Države neće razgovarati "jedan na jedan" sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Ona je u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es (CBS) rekla da je Sirija dosad odbijala da učestvuje u mutlilateralnim pregovorima kao deo političkog procesa u kojem posreduju UN, i dodala da Rusija treba da "isporuči" Siriju za pregovarački sto.

Hejli je, međutim, rekla da Sirija nije "vredna" direktnih pregovora sa Vašingtonom, prenosi Rojters.

"Nećemo imati direktne pregovore sa Asadom", rekla je ona.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je okončan proces povlačenja ekstremista iz Dume, u predgrađu Damaska, pošto je više od 21.000 ekstremista i članova njihovih porodica autobusima napustilo to područje.

"Juče je 107 autobusa prevezlo preostalij 3.976 ekstremista i članova njihovih porodica koji su želeli da napuste Dumu. Povlačenje ekstremista iz grada je završeno. Njih 21.145 je napustilo grad", navodi se u saopštenju general-majora Jurija Jevtušenka, šefa Ruskog centra za pomirenje u Siriji.

U jučerašnjim napadima u ranim jutarnjim časovima na Siriju je ispaljeno 105 raketa zbog navodnog hemijskog napada prošle nedelje.

Kako je Pentagon saopštio, mete su bila tri postrojenja za hemijsko oružje.

Ovo je bila najveća intervencija zapadnih zemalja protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada i, kako piše Rojters, njene supersile saveznice Rusije. SAD, Velika Britanija i Francuska istakle su da udari nisu bili usmereni na svrgavanje Asada, niti predstavljaju intervenciju u sukobe.

Savet bezbednosti UN odbacio je u subotu rezoluciju Rusije kojom bi se osudila "agresija" Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika protiv Sirije. Za rezoluciju su glasale Rusija, Kina i Bolivija, osam zemalja je bilo protiv, dok su četiri bile uzdržane i to Peru, Etiopija Kazahstan i Ekvatorijalna Gvineja. O rezoluciji se glasalo na kraju vanredne sednice Saveta bezbednosti UN, sazvane na zahtev Rusije.

Tramp je po okončanju vazdušnih udara na Siriju proglasio da je "misija ispunjena", što je fraza koja se povezuje sa bivšim predsednikom SAD Džordžom Bušom, iz 2003. godine, nakon prve faze rata u Iraku, koja ga je proganjala do kraja drugog mandata.

Britanska agencija prenosi izjavu neimenovanog američkog zvaničnika da je ministar odbrane Džejms Matis ubedio Trampa da izbegava jače akcije, kakve je predsednik SAD u početku tražio, jer bi to rizikovalo eskalaciju sa Rusijom.

I pored toga, dodao je isti izvor, administracija u Vašingtonu nije nimalo bliže sastavljanju sveobuhvatne strategije za rat u Siriji.

Isti zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, kaže da je Tramp želeo da nanese veću štetu Asadovoj ratnoj mašini, ali je na kraju pristao na onesposobljavanje kapaciteta za proizvodnju hemijskog oružja, delom i zato što su ga podsetili da se deo njegove izborne baze u SAD protivi dubljem uvlačenju u sirijski haos.

Zamenik sirijskog predsednika skupštine Najdat Anzur izjavio je u subotu da veruje da bi zapadne zemlje mogle da hemijsko oružje ponovo iskoriste kao izgovor da bi izvele vazdušne udare na njegovu zemlju.

Anzur je agenciji AP rekao da zapadne zemlje žele da nastave sirijske mirovne pregovore u Ženevi pod uslovima koji podrazumevaju novi ustav, održavanje predsedničkih izbora i formiranje vlade uz učešće oružanih opozicionih grupa.

Takvi uslovi za ponovno pokretanje mirovnih pregovora su, prema njegovim rečima, "neprihvatljivi i nemogući".

Komentari (2)

Gospođa Draga

15.04.2018 15:00

velika podrška za gospodina Trampa!

Цицка Мањифико све најбоље вечерас

15.04.2018 18:21

Погледајте фотографију која је горе постављена , колико је у раскораку траг ракете са овом предивно грађевином у самом левом доњем углу , на шта личи тај траг ......... , предивна зелена купола доле , пригушена светла испод куполе , град ,куће пуне људи а одозго ........ , само болестан ум коме је оштећен предњи део мозга који страда обично од удараца, чувајте се тога , јер тада једноставнo прекида се сажаљење, одсуство љубави и тада само такви могу да подржавају овако нешто .