Mirjana Nikolić
Privatna arhiva
Mirjana Nikolić

Privatna arhiva

Ozdravila u Beču: Mirjana Nikolić, Foto: Privatna arhiva

Teška, neizlečiva bolest multipla skleroza pet godina bila je dijagnoza Mirjani Nikolić (42), koja trenutno živi u Beču. Dobijala je isto toliko dugo takozvanu pulsnu terapiju, koja podrazumeva primenu visokih doza kortikosteroida. Osećala se kao prava pacijentkinja, koja je teško obolela sve dok nije otišla u Beč i saznala da nema multiplu sklerozu, koju su joj dijagnostikovali u Kliničkom centru Srbije, kao i da je nikada nije imala! Predstoji joj operacija karotidnih arterija, glavnih krvnih sudova vrata.

A sve je počelo u Beogradu, kako Mirjana prenosi za “Alo!”, kada je pre pet godina osetila trnjenje nogu, ruku i jedne strane lica.

Ministarstvo zdravlja: Može da se javi LKS!

U Ministarstvu zdravlja kažu za “Alo!” da pacijentkinja, ukoliko ima sve dokaze da su joj postavljene pogrešna dijagnoza i terapija, može da se obrati nadležnima.

- U Lekarskoj komori Srbije postupa Sud časti, koji se bavi takvim i sličnim pitanjima - naveli su oni.

- Tada mi se maglilo pred očima. Odmah sam otišla u DZ Novi Beograd, odakle sam poslata da uradim snimanje krvnih sudova, pregled kod oftalmologa, mnogo analiza i snimanje glave magnetnom rezonancom u Specijalnoj bolnici „Sveti Sava”. Rezultati magnetne pokazali su četiri “fleke” na mozgu. Rendgen-tehničar mi je rekao da sam verovatno imala lakši moždani udar, koji nisam osetila, ali da rezultate mora da pročita lekar. On je postavio sumnju na multipla sklerozu i poslao me je u KCS. Tamo su mi uradili sve preglede i izvadili likvor iz kanala kičmene moždine. Odmah posle intervencije, ne sačekavši rezultate, doktor mi je postavio dijagnozu multipa skleroze i poslao na prvu pulsnu terpiju. Posle tri nedelje stigao je nalaz likvora koji je bio u redu - priča za “Alo!” Mirjana i dodaje da se potom preselila u Pančevo.

Bolnica lekar terapija

Jelena Ivanović

Mirjana je dobijala pulsnu terapiju, Foto: Jelena Ivanović

- Tamošnji lekari su se držali dijagnoze kolege iz Beograda i davali mi terapiju. Pre dve godine umrla mi je mama. To veče dobila sam jako visok pritisak, oduzela mi se leva ruka, a leva noga postala slabija. Opet su mi dali pulsnu terapiju. Odbila sam da primim 10 doza u razmaku od 13 dana. Primila sam osam, a stanje mi je bilo isto. Potom, moj muž odlazi na rad u Beč. Nisam htela da idem sa njim jer sam teško bolesna. Ipak sam prelomila i u martu ove godine otišla. Odmah sam se javila u tamošnju državnu bolnicu sa dokumentacijom iz Srbije, kako bih nastavila sa lečenjem. Doktor me je poslao na magnetnu rezonancu i rekao da je 90 odsto siguran da nemam multipla sklerozu, a ako odem na ispitivanja i ponovo mi urade sve što je neophodno, tada će biti siguran 100 odsto. Pristala sam i 25. jula saznala da nikad nisam imala multipla sklerozu. Pronašli su da mi totalno zapušenje desne karotide, da je leva u malo boljem stanju. Sada čekam operaciju - navodi Mirjana Nikolić.

Prema njenim rečima, bečki doktori su rekli da je oduzimanje leve ruke pre dve godine bio tipičan znak moždanog udara.

Veliki lomovi

Mirjana Nikolić opisuje za “Alo!” da je plakala kada su joj doktori u Beogradu postavili dijagnozu multiple skleroze.

- Dete me je gledalo kako neutešno plačem. Posle pet godina, kada su mi rekli da je nemam, izgubila sam se. Toliku sreću odjednom nisam mogla da podnesem. Iz Srbije više ni „andol“ neću da popijem! A razmišljam da se obratim nadležnima zbog pogrešnog lečenja - kaže Mirjana.

 

Komentari (15)

Teodora

21.08.2017 16:52

Eeee...biračko telo, ovo je tek početak katastrofe. A to je posledica neznanja, nesposobnosti,prevara, laži...koje afirmiše aktuelni režim primitivaca sa kupljenim fakultetskim diplomama.Tek ćemo osetiti posledice "rada" raznih sega mega "pravnika","lekara", "arhitekata", "magistara", "profesora","menadžera"...Osetiće, ko ostane u srbistanu,posledice lečenja kvazilekara, presuda kvazisudija,već osećamo u Beogradu posledice "rada" kvaziarhitekata i kvazimenadžera.Ova žena mora da tuži Srbiju!

Šojke

21.08.2017 16:56

Ova žena se mnogo nalupa i na kraju šta bi jel ozdravi?

Gradjanka

21.08.2017 21:09

@Šojke - Sram Vas bilo!! Da znate kako izgleda prolaziti kroz taj pakao kada sumnjaju, ispituju i rade punkciju ne biste ovako " lupetali".Cerki su isto bili na putu da postave dijagnozu MS.ali smo srecom nasle.vezu i otisle za.Bg.Naravno nema.MS,ali mi je to skratilo pola zivota.Kad saznate kako ide bolest i koje su muke, vidite mlad svet koji vene,saznate za razne exprrimente kojima su izlozeni e onda shvatite da je zdravlje bogatstvo. Zeno, tuzi sve njih do Strazbura!.Jadni mi Srbi crno nam se pise!!C

mira

21.08.2017 21:10

@Šojke - nisam ni blizu da ozdravim

Kraj

22.08.2017 11:32

@Šojke - Logično je da kraj bude na sudu,ako je to sve tačno!

danka

21.08.2017 18:51

Bravo Miro za hrabrost da se javis...da tuzi nego sta,,, i to doktora koji je postavio dijagnozu MS

Pravda

21.08.2017 21:00

Cuveni Veliki lekari i strucnjaci iz Srbije. Oni lekari koji su znali nesto i nesto vrede otisli su iz Srbije otisli na Zapad da rade.

Pravda

21.08.2017 21:03

Hipokratova zakletva da se primenjuje,a ona glasi:ako lekar ojadi pacijenta lekaru se sece desna ruka. Kad malo bolje razmislim svi lekari u Srbiji bi bili sa jednom rukom.

Tuga

21.08.2017 21:45

@Pravda - Zato nam se to i desava jer zdravstvena inspekcija na Novom Beogradu stiti lekare ubice.Prvo napraviti red u Ministarstvu zdravlja gde treba dovesti ćasne i poštene ljude.

Sasa

21.08.2017 21:20

Ja sam se takodje nasao u kandzama nasih lekara kada su govorili nije bista nije nista a tebi problem ko te sisa. Bruka kako lose rade,nesavesno lece pogresne dijagnoze daju,nisu dzabe polagali Hipokratovu(hypocrite na engleskom pa na nasem licemeran) zakletvu. Oni su tu da bace lek daju na brzinu dijagnozu bez nekog uputa na veci pregled,pa ti vidi sta ces. Sam svoje lekar.

Maki

21.08.2017 22:10

Zena je srecom naisla na prave lekare u Becu,a koliko je tek njih kojima je postavljena pogresna dijagnoza,a ne mogu da dodju do pavih strucnjaka....Samo hrabro,i neka tuzi sve nesavesne lekare!

Rideronthestorm

22.08.2017 01:30

Da se u Kliničkom centru Srbije ne zapošljavaju sinovi i ćerke profesorske dece koja završavaju fakultete na mamino i tatino ime ovako nam ne bi bilo!!! Klasika. 10.00 na "pozdravi mamu ili tatu"...a mi iz unutrašnjosti što smo 10.0 ili preko 9.5 možemo da plačemo što nam specijalizacije otimaju ispred nosa za sav ovaj trud i rad, a posebno na NEUROLOGIJI. Veliki pozdrav za sve!

jelena

22.08.2017 11:23

ova prica ima mnogo nelogicnosti kada su joj stigli rezultati pregleda likvora zasto se uopste lecila od multiple skleroze posle dobijanja tih rezultata.

Pizi

22.08.2017 12:21

@jelena - Verovatno zbog izostavljenih koraka u dijagnostici..nesto tipa color dopler krvnih sudova vrata i slicno... Ne valja kada posao postane rutina...

Sneza

22.08.2017 13:16

Sto se neoformi komisija ko zeli da proveri svoju dijagnozu. Svi mogu da grese ali u ovako komplikovanim situacijama treba biti jedan tim strucnjaka. Svugde se gresi. Svugde narod umire. Svugde ima svasta. Zavisi ko kako naleti. Socijalni sistem kao i zdrastvo jeste jace na zapadu. Mada mi smo imali dobre dr i skolstvo dok sve nije otislo u honduras. Zato bi bilo naj jednostavnije da ti profesori znaju da ce i neka njihova bliza rodbina imati te takve dr. Pa nek izvole.