Kuvanje porodica ručak mama i ćerke
Profimedia
Kuvanje porodica ručak mama i ćerke

Profimedia

Nedeljna uživancija, Foto: Profimedia

Ukus jela zavisi od dodataka. Možete ga kombinovati sa pečurkama i različitim povrćem, uz dodatak parmezana i različitih mediteranskih začina dobićete sasvim nova jela i ukuse. Integralni pirinač sporije oslobađa ugljene hidrate i duže drži sitost, a i sadrži više minerala i vitamina.

Pitice od praziluka

Pitice od praziluka

Shutterstock

Pitice od praziluka, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

500 g praziluka
pakovanje kora za pitu
ulje
so
biber

Priprema: Praziluku odvojte zeleni i beli deo. Isecite ih odvojeno na kolutiće. U sud stavite malo ulja i izdinstajte prvo zeleni deo, pa zatim dodajte beli deo. Posolite i pobiberite. Stavite u cediljku da se procedi. Odvojte dve kore i prvu malo poprskajte vodom i uljem. Presecite kore po dužini. Na svaki deo rasporedite pomalo fila i umotavajte trouglove. Kada sav materijal utrošite, složite pitice u pleh koji ste malo namazali uljem. Ugrejte rernu na 200 stepeni i kada stavite pleh, smanjite na 180 stepeni. Pecite da dobijete zlatnobraon hrskavu koricu. Pitice možete pre pečenja premazati jajima i posuti po želji susamom, rendanim sirom ili makom. Odlične su tople i hladne.

Pileća supa sa testeninom

Supa

Shutterstock

Supica, Foto: Shutterstock

Potrebno je:
4 bataka i karabataka
zelen za supu
manji koren celera
manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
suva testenina
suvi začin, so, biber

Priprema: Odvojte batake od karabataka. Stavite u sud i nalijte sa 1,5 l hladne vode. Kada prokuva supa, skinite penu i smanjite na srednje nisku temperaturu. Kuvajte, a pred kraj dodajte očišćenu zelen, celer, luk i suvi začin. Kada meso i povrće omekša, procedite supu i zakuvajte rezance. Dodajte začine po ukusu, a odozgo možete posuti sitno seckanim listićima svežeg peršuna. Po želji svako može dodati biber.

 

Pilav sa mesom i povrćem

Pilav sa mesom i povrćem

Shutterstock

Pilav sa mesom i povrćem, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

šolja pirinča
bataci i karabataci iz supe
povrće iz supe
veća ili 2 manje glavice crnog luka
2 šolje bujona od supe
šolja tople vode
1/2 šolje ulja
3 čena belog luka
suvi začin, so, biber

Priprema:U sud stavite ulje i sitno iseckan crni i beli luk. Dinstajte na umerenoj temperaturi da luk postane staklast. Dodajte pirinač i dinstajte ga da pobeli. Nalijte šoljom bujona i nastavite sa dinstanjem. Dodajte još jednu šolju bujona, promešajte i ostavite da se dinsta.
Na kraju dodajte još jednu šolju tople vode i sve promešajte. Ostavite malo na toploti. Dodajte začine po ukusu. U sud dodajte batake i karabatake, kao i povrće iz supe iseckano na kockice. Promešajte i prelijte sa malo ulja. U rernu ugrejanu na 200 stepeni stavite da se pilav dokuva i dopeče. Smanjite temperaturu na 170 stepeni. Kada pirinač pokupi ostatak tečnosti, izvadite iz rerne i servirajte.

Salata sa jabukama

Potrebno je:

zelena salata
zelena jabuka
ulje
sirće
so

Priprema: Zelenu salatu iscepkajte, operite i prosušite. Jabuku isecite na što tanje male listiće. U mlaku vodu stavite sirće i so. Dobro promešajte da se sjedine. Probajte da vidite da li vam je ukus prijatan. Prelijte salatu i dodajte ulje i sve lagano promešajte. Salata se začinjava pre serviranja.

Kolač sa šljivama

Kolač sa šljivama

Shutterstock

Kolač sa šljivama, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

5 jaja
2 čaše brašna
1,5 šolja šećera
2 dl jogurta
čaša ulja
1/2 kesice praška za pecivo
kesica vanilin šećera
500 g šljiva

Priprema: Odvojiti žumanca od belanaca. Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg i postepeno dodavati šećer i sve vreme mutiti mikserom. Dodati žumanca i sve polako pomešati varjačom. Dodavati jogurt, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve sjediniti sa belancima. Podmazati pleh, posuti brašnom i sipati smesu. Odozgo staviti očišćene šljive koje su isečene na četvrtine. Ugrejte rernu na 200 stepeni, ali kada stavite kolač, smanjite na 180 stepeni i pecite 30 do 40 minuta, u zavisnosti od rerne. Ohladite kolač, a pre sečenja pospite šećerom u prahu. U zimskom periodu možete koristiti zamrznute višnje ili voće iz kompota.