Veljko Nestorović
Alo!

U poslednjih nekoliko nedelja nije mogao da prođe nijedan dan, a da se neko od stranih političara, ministara, NATO generala... ne zabrine za sudbinu Balkana. Sada nam pojedinci kažu da nam prete „islamski terorizam i ruski uticaj“.

Istovremeno, dobili smo i jasan signal iz Moskve „da bi za Srbiju bilo pogubno da im sada okrenemo leđa“.

Na Balkanu nikada nije bilo potrebno previše truda da bi se zapalio, tako da izgleda da je neko ponovo odlučio da „podgreje“ stvari na ovim prostorima.

Da li je predstojeći referendum u Republici Srpskoj idealna prilika za tako nešto? Verovatno, ako tako neko odluči.

Koliko je samo boraca ISIS dobio iz BiH, ali i sa Kosova, iz Srbije, Crne Gore... Rat u Siriji se, izgleda, polako privodi kraju, barem kada su islamski borci u pitanju, i šta će biti kada se vrate? Kada dođu kućama i vide kako ulicama patroliraju vojnici iz zemalja protiv kojih su do juče ratovali u pustinji? Šta će biti onda?

Balkan nije teško zapaliti, ali zašto? Kome smeta mir u regionu? Eto, izbori u Rusiji su prošli, Putin je ponovo bio ubedljiv, uskoro će i izbori u SAD, dok u Evropi migrantska kriza donosi glasove desničarima koji bez te krize nikada ne bi došli ni do vrata parlamenta svojih zemalja.

Dosta smo ratovali u ime Zapada ili Istoka, dali smo im ceo 20. vek. Može valjda neko s*anje da prođe i bez nas.

Komentari (2)

OPET MI

20.09.2016 05:39

Balkan je najveci eksperimentalni poligon sveta!NASA,EU, pre svih testiraju sve i svasta na nama!Zatrovani su nam voda,hrana,vazduh,svi lekovi,aparati i preparati se testiraju ovde,decu nam sakate i onesposobljavaju vakcinama,mladi "nicim"izazvano bore se sa sterilitetom,o elementarnoj borbi za puko prezivljavanje da ne pricam!Rat je ovde vec jeziv!Nemamo mi nikakve prijatelje,samo djavo maskiran na sve nacine!

sava

20.09.2016 06:48

Ovo je prava sansa da mi budemo sebi prijatelji. To je jedino moduce ako medju nama prepozamo njih. I ne damo im glas.