Piloti pored aviona tipa dornije
Knjiga Tajna ostroškog blaga
Piloti pored aviona tipa dornije

Knjiga Tajna ostroškog blaga

Piloti pored aviona tipa dornije, Foto: Knjiga Tajna ostroškog blaga

Neki od njih su se uzalud molili - niti su se ikada vratili u Nikšić, niti su videli koji drugi aerodrom – završili su, po svoj prilici, na dnu Sredozemnog ili kojeg drugog usputnog mora ili u gudurama albanskih ili grčkih planina.

Posebno je ipak zanimljiva priča o poslednjem avionu koji se tih dana vinuo sa Kapina polja ka Grčkoj.

U njemu su sedeli general Borivoje Mirković, potpukovnici Miloš Banković, Miodrag Bošković, Miodrag Lozić i Živojin Radojičić, majori Dušan Babić, Svetislav Vohovski i Krsta Lozić, kapetan Slavko Stebrnjak i stari ministar Marko Daković, koji se gotovo slučajno našao na aerodromu i skoro silom je uguran u avion.

U avion su ubačena i preostala tri sanduka zlata.

Samo iskusni vazduhoplovni vuk kakav je bio pilot Ivan Dominiko mogao je preopterećenu „savoju” podići sa travnatog uzletišta u Nikšiću i dovesti je do grčkih obala. Tu se, međutim, isprečila nova, neplanirana nevolja - vatra grčkih pograničnih snaga, koja je prisilila avion da prinudno sleti na prvu zaravan.

Vlada Kraljevine Jugoslavije

Knjiga Tajna ostroškog blaga

Vlada Kraljevine Jugoslavije, Foto: Knjiga Tajna ostroškog blaga

„Jednim zaokretom jedva je izbegnuta vatra sa zemlje“, piše Mihailo Marić o ovom slučaju u već pomenutoj knjizi „Kralj i vlada u emigraciji“, a onda nastavlja:

Kako je krčmljen novac

Major Lolić kazuje i kako je na samom Kapinom polju krčmljen papirni novac:

- Svi prisutni vojnici, podoficiri i oficiri mogli su da uzmu, uz priznanicu, državni novac. I to: 10.000 dinara vojnik, 15.000 kaplar, 30.000 podoficir, dok je svaki oficir imao pravo na 50.000 dinara - kazao je Lolić, posebno ističući da su pri deobi novca naročito bili privilegovani učesnici puča od 27. marta, svaki od njih mogao je da uzme po pet miliona dinara u hiljadarkama.

„A kad je ugledao zaravan na tlu, pilot je smanjivao visinu aviona, spustio stajni trap, a onda je teški tromotorac tresnuo o neravno tle. Čula se lomljava, tresak. Avion je zahvatio zemlju jednim, pa drugim krilom, prepolovio se i

zaustavio. Komandantu vazduhoplovstva bile su slomljene obe noge. Neko je jaukao. Pilot je povredio koleno, potpukovniku Miodragu Loziću slomljena je ključnjača, majoru Krsti Loziću lice u krvi, gotovo svi su pretrpeli manje ili
veće ozlede. Ministar Marko Daković nekako se izvukao iz aviona, ali nije mogao da stoji. Seo je, zatim legao i izgubio svest. Ubrzo je izdahnuo. U grčkom selu Paleros Zaverde sahranjen je poginuli ministar kraljevske vlade. Kod Marka Dakovića nađeno je svega oko 1.000 dinara u srebru, džepni železnički sat i njegov pištolj. Uvezane u džepnu maramicu, ove stvari predate su kasnije poslanstvu u Atini...”

Kralj odneo najveće relikvije

Bežeći iz Beograda početkom aprila 1941, kralj Petar Drugi Karađorđević poneo je sa sobom državni novac, umetnička dela, ali i tri najveće hrišćanske relikvije - ruku Svetog Jovana Krstitelja, ikonu Bogorodice Filermose i delove Časnog krsta.

Najveći deo tog bogatstva, koji kralj nije mogao da ponese sa sobom, ostao je u manastiru Ostrog i okolini Nikšića, a za njega su se od tada borili mnogi.

Od Italijana, Nemaca, četnika i partizana u Drugom svetskom ratu, preko komunističke vlasti, pa do današnjeg dana Malteški vitezovi i mnoge strane sile. „Alo!” u nastavcima objavljuje delove jedne od najuzbudljivijih priča u našoj istoriji.

Major Svetozar Lolić, jedan od preživelih neposrednih svedoka ove drame, ispričao je 50 godina kasnije svoju verziju ove priče: 

- Spuštanje je išlo dobro sve do na dva-tri metra iznad zemlje. A tada, zbog preopterećenosti repa, na koji je pao teret svih pet sanduka zlata, avion je prvo dotakao zemlju zadnjim delom, a tek onda točkovima. Pod teretom, letelica
se prelomila. Sedeći onako na sanduku zlata, general Mirković je ispao iz aviona. Tom prilikom je po drugi put polomio i ruke i noge. Prvi put mu se to dogodilo nekoliko godina ranije. Ministar Marko Daković, koji je sedeo na sanduku do Mirkovića, ispao je takođe iz repa aviona, a zajedno sa njim i sanduk zlata. Očevici, članovi posade koji su ostali gotovo nepovređeni, mogli su da vide kako je sanduk pun zlata stigao nesrećnog Marka Dakovića i ubio ga na mestu...

Komentari (1)

Peki

23.08.2017 22:27

I sad ima obraza Aca Karadjordjevic da trazi imovinu i beneficije?