Muškarac tužan muškarac plakanje
Profimedia
Muškarac tužan muškarac plakanje

Profimedia

Verovao da će moći da zaradi, pa završio kao rob, Foto: Profimedia

Zbog kaznenog dela protiv čovečnosti i ljudskog dostojanstva, odnosno trgovine ljudima, splitsko Tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Milivoja U. (44) iz Slimena, poznatijeg pod nadimcima "Mile debeli" i "Mile mesar".

"Mile mesar" se tereti da je u martu ove godine, preko Ružice R., svoje dugogodišnje poznanice i državljanke BiH, tražio da mu nađe nekoga ko bi radio ilegalno na njegovom imanju, prenose hrvatski mediji.

Ona je pronašla Dž.Z., koji je tada bio u teškoj finansijskoj situaciji i bio mu je potreban posao te mu je rekla da će kod Mileta imati osiguran smeštaj, hranu i platu od oko 750 evra.

Primamljen dobrim uslovima, Dž. Z. se istog dana našao sa Milivojem u jednoj ćevabdžinici u Travniku i dogovorili su se da Dž.Z. počne da radi već sledećeg dana.

Dan posle Milivoj U. je u Citroenu C5 prevezao radnika legalno preko državne granice na prelazu Gornji Vinjani i tada je od Dž.Z. tražio putnu ispravu koju je zadržao i nakon policijskog pregleda na granici.

Odvezao ga je potom na imanje i smestio u staru kuću, a već idućeg dana od ranog jutra ovaj je krenuo s čišćenjem ilegalne klanice, odvoženjem klaničkog otpada. Radnik je pomagao pri klanju stoke, čistio i hranio stoku, izvodio građevinske i sve druge potrebne radove.

Tog prvog i drugog dana nesrećni radnik je radio po 15 sati bez pauze.

Kad je nakon mesec dana shvatio da ne radi po uslovima koje je dogovorio s Milivojem, da su posao i radno vreme teži od dogovorenog, da se radi ponekad i cele noći bez obroka, a i kada je jeo bilo je to isključivo meso iz klanice koje nije veterinarski pregledano, zatražio je od "poslodavca" dozvolu da poseti rodbinu u Travniku, želeći tako da pobegne od "pakla".

Međutim, Milivoj mu je, stoji u prijavi, zapretio: "Nećeš ti nikud, ići ćeš kad meni bude volja jer ću ti polomiti kosti, dopustiću ti da ideš kad napraviš sve što treba, a to će biti za 15 dana".

Budući da je Dž.Z. inzistirao na tome da želi da ode, Mile je pokušao da ga udari, što je ovaj izbegao.

Zbog svega, a znajući po pričama da je Milivoje nasilna i osuđivana osoba, čovek se preplašio i 27. aprila pobegao sa imanja. Kako nije imao novca kod sebe jer nije bio isplaćen, peške je i stopirajući došao do prelaza Kamensko i tamo sve ispričao policiji.

Nakon dobijenog sudskog naloga pretraženo je imanje. Policija je tamo zatekla još jednog državljanina BiH koji je počeo da beži, ali je po hapšenju potvrdio reči odbeglog radnika.

Milivoj U. nije tada bio dostupan policiji, a nedavno nije došao na ročište na Županijski sud u Splitu u postupku gde ga USKOK tereti za pljačke mjenjačnica i šverc više od tone i po mesa bez papira, kao i preprodaju raznih ukradenih predmeta, piše Slobodna Dalmacija.

Milivoj je već ranije prijavljivan zbog trgovine ljudima, preprodaje marihuane, otmice, trovanja ljudi mesom zaraženim trihinelom...

Komentari (3)

CG

14.06.2017 08:34

TO RADE I CRNOGORCI SA RADNICIMA IZ BIH. ISPLATE IH A POTOM U DOGOVORU SA POLICIJOM U NIKŠICU ODUZMU ZARADJENI NOVAC I 24 SATA U PRITVORU! TO JE TAKO!

Vojvodina

14.06.2017 16:18

Milivoj je Srbin,pa šta se čudite.Pa bosanci,ličani,direktori su opljačkali sve fabrike po Vojvodini,gde su radnici Vojvodijani izvršili samoubistva,dok su ove skotine napravili sebi vile,a vi se čudite za jednog bosanca koga je terao MIle da radi,treba da čujemo i Mileta šta on kaže....

Novosadjanka

14.06.2017 16:21

Meni dodje Bosanac da izvrši poporavku u stanu,da platim skotu, pa me seksualno napada,ali pošto ja znam da se odbranim od takvih skotova,ja mu kažem da je on došao 45.sa belom tehnikom koja se zvala koza i jarac i da nema trunke pameti i isteram napolje iz stana fukaru.Sada uzimam Madjare da mi rade....