Bajern
EPA/Jose Manuel Vidal
Bajern

EPA/Jose Manuel Vidal

Bajern, Foto: EPA/Jose Manuel Vidal

Kad se, dakle, sudare divovi - favorita nema. Tako misli i nekadašnji reprezentativni centarfor Radmilo Mihajlović, ali ipak daje malo više šansi svom nekadašnjem klubu.

- To su velike ekipe, koje uvek idu na pobedu, pa je realno da šanse budu 50:50, mada, čini mi se da Bajern ima malu prednost. Bar zbog kontinuiteta dobrih igara. Real, s druge strane, ima nekoliko prvotimaca koji osciliraju. Ta neizvesnost u vezi sa ostankom ili odlaskom Benzeme i Bejla odražava se na njihovu formu. Zatim, ni Kros ne igra onako kako zna, pa ni Modrić. Samo je Ronaldo konstantan, on drži ekipu u životu. Ipak, ovo je polufinale Lige šampiona, videćemo... - priča Mihajlović za „Alo!“.

U čemu je prednost Bajerna?
- Bavarci dave protivnika kroz igru. I svi učestvuju u igri. Štoperi idu do centra, i u protivnički šesnaesterac prilikom prekida, bekovi su ofanzivni, uključuju se u završnicu napada, a o ofanzivcima da ne pričam. Levandovski igra u životnoj formi. Priznajem, iznenađen sam kako ta ekipa, s nekoliko pojedinaca koji su u ozbiljnim godinama za fudbal, drži formu. Odlično drži. Naravno, ni mentalitet im ne dozvoljava da kalkulišu. Teško je protiv takvog tima ne napraviti grešku za 90 minuta.

A mogu li Bavarci da pogreše?

- Bajern igra visoko, što može da mu se osveti. Štoperi Boateng i Humels nisu baš najbrži igrači, a kroz igru izlaze do centra. U slučaju njihove greške, ukazala bi se fenomenalna prilika brzom Ronaldu, naravno i Bejlu, ako bude u timu, da realizuje takvu kontru.

Radmilo Mihajlović

Alo!/Vladimir Marković

Radmilo Mihajlović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Da li bi zaustavljanjem Ronalda Bajern završio pola posla?

- U principu, da. Kad on ne igra, Real nije vrhunska ekipa. Bez jednog ili dvojice, ako su najbolji u timu, ekipa nije ista. Pogledajte Zvezdu bez Boaćija i Kange, to nije ona evropska Zvezda koju smo gledali jesenas. Ili kao Partizan bez Leonarda i Đurđevića.

Real mora da osvoji Ligu šampiona da bi spasao sezonu, je l' to neizdrživ pritisak u ovoj fazi takmičenja?

- Madriđani su, čini mi se, zreli da ih Bajern izbaci. Mnogo toga im ne štima u igri. Nemali broj ekipa je vodio protiv njih u prvenstvu Španije, pa su takoreći na silu izjednačavali ili pobeđivali. Ali to nikako ne znači da Real sme da se potceni. Jer takvi majstori u svakom momentu mogu da prorade - zaključuje Radmilo Mihajlović, nekadašnji napadač Bajerna.

Jup Hajnkes je bio prvak Evrope sa Bajernom 2013, ali i sa Realom 15 godina ranije zahvaljujući onom čuvenom golu Peđe Mijatovića protiv Juventusa u finalu.

- Jup mi je bio trener godinu i po. Zatvoren čovek, težak, ali izuzetan stručnjak. Kažu da se u međuvremenu promenio, rad u Španiji i Portugalu ga je promenio. Prihvatio je južnjački mentalitet, sad je pristupačniji. Dokazuje to na primeru Bajerna. Koliko je tim kod Ančelotija bio nezadovoljan, sad je sasvim druga, pozitivna priča. Vratio je mir i osmehe. Šteta za klub što ne želi da ostane, potpiše ugovor na dve godine - kaže Mihajlović.

Prošle sezone Real je bio bolji, ukupnim rezultatom 6:3 prošao u polufinale, ali uz sudijsku nepravdu.

- Sećam se tog dvomeča, u kojem je Bajern bio oštećen. Ali ne verujem da je to bila namera sudije. Ne mislim da toga ima na tako visokom nivou elitnog takmičenja. Inače sam uvek za to da se penal sudi, i ako je u prvom i ako je u 96. minutu. Kao nedavno na meču Real-Juventus. Pa bio je čist penal. Igrač u gol-šansi ne sme da se dira - smatra bivši centarfor.