Migranti
A. P.
Migranti u Preševu

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Prema podacima grčke policije tokom noći samo 150 migranata iz Sirije je prešlo u Makedoniju. Napeta situacija je i u tranzitnom kampu u Tabanovcima na granici sa Srbijom, gde već peti dan boravi više od 300 Avganistanaca.

Svi oni su vraćeni sa hrvatske granice a zatim iz Preševa u Tabanovce. Predstavnica Crvenog krsta Makedonije u kampu Sanja Rosevska rekla za Tanjug da je u poslednja dva dana sve više bolesnih migranata.

"“Mi smo ovde 24 sata i pružamo im maksimalnu pomoć u hrani, vodi, odeći a nasi lekari im daju i lekove. Kako je ovo vreme promenjlivo tako je i povećan broj bolesnih najviše od respiratornih infekcija. Najčešće su bolesna deca i starije osobe", kazala je Rosevska.

Migranti su smešteni u tri velika šatora i desetak manjih kontejnera ali kreveta nema za sve njih zbog čega spavaju već danima na podu i klupama.

"“Boli me stomak, grudi i leđa, sve me boli. Dobio sam neke lekove ali ništa mi nije bolje. Ne znam dokle ćemo ovde da ovako čekamo. Tu

Sirijci na granici sa Albanijom

U pokušaju da pronađu novu rutu ka severu Evrope, veliki broj sirijskih izbeglica čeka na ulazak u Albaniju.

Albanski ministar za integracije Klajda Gjoša je rekao da su izbeglice počele da se okupljaju na granici nakon što je Makedonija prestala da propušta Avganistance i pooštrila uslove za prolazak Sirijaca i Iračana.

"Obavešten sam da veliki broj Sirijaca čeka da uđe u Albaniju", rekao je Gjoša, ali nije precizirao broj.

sam sa dve ćerke i njihovom decom. Teško nam je"”, priča kroz suze šezdesetpetogodišnji Honola iz Avganistana.

Mlađi Avganistanci uglavnom vreme provode pored pruge u Tabanovcima, nadajući se da će im dozvliti da ponovo krenu ka Srbiji a zatim ka Austriji i Nemačkoj.

"“Ovde smo svi iz Aganistana i čekamo, ne znamo šta će biti sa nama. Niko nam ništa ne kaže a mi samo želimo da nastavimo dalje. Meni su dva brata već u Nemačkoj i ja samo želim da im se pridružim"”, objašnjava Timušar iz Avganistana.

Među migrantima u Tabanovcima je i puno dece koja takođe spavaju na podu ili na klupama u velikim šatorima. Krevete u manjim kontejnerima dobijaju samo bolesni i iznemogli.

Inače, u kampu u Tabanovcima je do pre dva dana bilo oko 500 migranata iz Avganistana ali deo njih je dobrovoljno pristao da se vrati natrag u Grčku.

Za razliku od makedonskih kampova u kojima ima migranata, Prihvatni centar u Preševu je u poslednjih 20 sati potpuno prazan. Poslednja grupa od oko 600 migranata je još u četvrtak ujutru prevezena do Šida.