Migranti idu peške kroz Srbiju
Tanjug/Tanja Valič
Voz, pruga, železnica

Profimedia

Migranti odlučili da put nastave vozom, Foto: Profimedia

Portparol Komesarijata Iva Mišković dodaje da je autobusom za Suboticu krenulo 33 migranta, za Sombor troje, a za Bogovađu njih 64.
Na Horgošu se sada nalazi 650 migranata, a na Kelebiji 215, navela je Mišković.

Nakon odmora na Paliću migranti iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka, Bangladeša, pod policijskom pratnjom nastavili put pešice ka Horgošu, prenosi RTS.

Migranti znaju da je mađarska granica za njih zatvorena, ali će tražiti da se kapije otvore, jer smatraju da kao izbeglice imaju pravo da budu zaštićenim zbrinuti i primljeni u EU.

Predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije pokušali su da ih ubede da se smeste u regularne prihvatne centre u zemlji, da ne bi čekali u improvizovanim kampovima na Kelebiji i Horgošu.

Prema podacima Komesarijata, na Horgošu je trenutno oko 650 izbeglica. Sa mađarske strane granice nema pojačanih političkih i vojnih snaga Mađarske, javlja reporter RTS-a.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević rekao je da očekuje da grupa migranata u toku dana stigne na prelaz Horgoš.

"Realna mogućnost da ljudi koji dolaze iz Pakistana ili Avganistana dobiju azil u Madjarskoj je skoro pa nemoguća", rekao je Ivanišević.

Grupa migranata, uglavnom iz Avganistana i Pakistana, krenula je u petak posle podne pešice iz Beograda ka Mađarskoj, u nadi da će uspeti da pređu granicu te zemlje.

Komentari (1)

sale

24.07.2016 10:50

Znaci opet iz mog djepa za angazovanje i upotrebu voza pa dokle vise Srbi da vas gomila budala pravi ovcama natovariti u vojni antonov i istovariti bilo gde u Africi i cao ovo sto sad rade vise nema smisla ocemo li malo malo da vitlamo gore dole po Srbiji za njima i ove iz nevladinog sektora sto se kao brinu za njih a samo cekaju da se sami ocesu i ovajde zajedno snjima u avion i u Afriku i cao i zabraniti emitovanje bilo kakvih vesti o njima vise ste svi smorili smigrantima.