Šef  diplomatije očekuje visoke zvanice
Ognjen Stevanović
Šef  diplomatije očekuje visoke zvanice
Šef diplomatije očekuje visoke zvanice, Foto: Ognjen Stevanović

 

Mnoge obaveštajno-bezbednosne mere su već preduzete, mnoge će se preduzeti u danima koji slede, a tajne službe iz najmanje 68 država, koliko se stranih delegacija očekuje na OEBS-ovom skupu, već su stigle u Beograd. Prema rečima naših sagovornika, stručnjaka za bezbednost ovaj skup sam po sebi jeste rizičan, a skorašnji stravični teroristički napadi u Parizu učinili su ga visokorizičnim, o čemu je „Alo!“ pisao odmah po napadima u Parizu. Profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović ističe za „Alo!“ da su trenutno u toku procene potencijalne ugroženosti svakog od učesnika samita.

 

Dačić: Ministarski savet u Beogradu se ne odlaže

Na pitanje postoji li mogućnost odlaganja ovog velikog skupa zbog situacije u Parizu i pojačanih mera bezbednosti u svim zemljama, Ivica Dačić, koji je kao ministar spoljnih poslova predsedavajući skupu, kaže da nema odlaganja i da postoji komitet koji se bavi pripremama. On navodi da su sve delegacije potvrdile svoj dolazak, ali da se još ne zna tačno ko će biti na njihovom čelu, jer je prijavljivanje u toku.

 - Događaj je visokorizičan nakon svega što se u poslednje vreme desilo u Evropi, posebno za predstavnike onih zemalja koje su već bile predmet napada islamista ili koje bi po nekim procenama uskoro mogle da budu. U Beograd su već stigle tajne službe većine zemalja učesnica, ali i iz regiona poput Hrvatske - objašnjava Trifunović.


Sa njim je saglasan i Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost koji ističe da naše službe bezbednosti u kordinaciji sa zapadnim službama već rade na proceni bezbednosti skupa. 


- Siguran sam da su već oformljeni mešoviti timovi obaveštajno-bezbednosnih službi, sačinjenih od naših službi i najznačajnijih službi bezbednosti kao što je MI6, CIA i ruski FSB - ističe on.

Sigurnosne provere sprovode se na najvišem nivou
Sigurnosne provere sprovode se na najvišem nivou, Foto: Aleksandar Dimitrijević


Predsednik odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović, potvrđujući za „Alo!“ da su već preduzete bezbednosne mere kako bi svaki učesnik samita bio zaštićen, ističe da je Srbija u potpunosti sposobna da obezbedi jedan ovakav skup.


- Svaki skup tog formata je rizičan, ali dosad smo dokazali više puta da možemo da obezbedimo ovakve skupove. Imamo neophodne kapacitete i preduzete su mere koje su se već pokazale kao uspešne. Biće preduzet još niz planiranih aktivnosti, i to mora da se ispoštuje - navodi Stojanović.


Osim evropske političke elite, ovom skupu u Beogradu prisustvovaće šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri. Beograd će u „Kombank areni“ ugostiti nekoliko desetina ministara spoljnih poslova i više od 2.000 stranih zvaničnika i novinara.