Mi valjda nećemo izgoreti!
Foto: Dejan Briza
Geneks

Foto: Dejan Briza

Geneks, Foto: Dejan Briza

- Što se aparata tiče, tu imamo svu potrebnu protivpožarnu opremu, aparate za gašenje požara, šestice na svakom drugom spratu, to nam je poklonio grad Beograd, i devetke, koje su na svakom spratu. Takođe su tu i ispravni hidranti. Ispravnost uređaja se proverava svakih šest meseci, kako je zakonom i propisano. Ono što je najveći problem za stanare u ovoj zgradi jeste to što nemamo stepenice za slučaj požara. Opasno je i to što, ako do požara dođe, ovde nema spojnica između spratova. Liftovi su tokom požara opasnost sama za sebe, jer kablovi mogu izgoreti. Stepenicama se ne sme ići zbog dima. Jedino što ostaje jeste pasarela, prolaz od 15 metara koji spaja dve zgrade Geneksa, koji je blokiran - kaže za „Alo!” Gordana Bosnić, predsednica kućnog saveta zgrade Geneks.

Grad nam je poklonio aparate za gašenje požara

Foto: Dejan Briza

Grad nam je poklonio aparate za gašenje požara, Gordana Bosnić iz Geneksa, Foto: Dejan Briza

Na krovu stambene zgrade postavljeno je glavno kućište za "Telenor", koje je blokiralo izlaz na krov, a preko cele pasarele postavljeni su veliki kablovi, zbog kojih se prolaz ne može koristiti.

- Zbog tih kablova, koji predstavljaju prihode poslovnom delu Geneksa, oko 8.000 mesečno, vrata pasarele koja vode do druge zgrade su zaključana. Veliki je problem i to što su stanari potpuno nezainteresovani za bilo kakvu obuku. Poslednji put kad sam organizovala obuku, iz 186 stanova, koliko ukupno ima ova zgrada, pojavilo se samo petoro ljudi. Zatim, trenutno se ovde renoviraju dva stana i sav ovaj materijal stoji na vratima od pasarele, tako da ljudi ne mogu da priđu, a pritom je to lakozapaljiva roba, što predstavlja još veći problem u slučaju požara. Pasarela koja služi za spasavanje je blokirana, a izlaz na krov je zatvoren, jer je tu postavljeno šest velikih ormana sa električnim uređajima. To je na silu zauzet prostor, sud je presudio u našu korist i naređeno je sklanjanje tih stvari, ali pošto je firma u stečaju, sudski proces moram ponovo da pokrenem, a do tada, ako se desi požar, teško nama, jer narod nema kud - nastavlja Gordana.

Stanari su dužni da sprovode mere zaštite od požara

- Korisnici i vlasnici svih visokih stambenih objekata su dužni da redovno sprovode sve mere zaštite od požara. U objektima u kojima ministarstvo sprovodi nadzor, kada se utvrde određene nepravilnosti na osnovu Zakona o inspekcijskom nadzoru, nalaže se otklanjanje tih nedostataka u određenim rokovima, a ako se to ne učini, podnosi se odgovarajuća prijava prekršajnom sudu. Na osnovu Zakona o zaštiti od požara, zakonska je obaveza svakog stanara koji živi u tim visokim stambenim objektima, kao i skupštine stanara, da jednom u pet godina organizuje i učestvuje u vežbama u slučaju požara - kaže za „Alo!” Ivan Zarev, načelnik za preventivnu zaštitu sektora za vanredne situacije.

Kada je u pitanju Istočna kapija Beograda, zgrada Rudo, i tamo smo kroz razgovor sa Draganom Vujovićem, predsednikom kućnog saveta, saznali da na svakom spratu imaju ispravnu svu potrebnu opremu za slučaj požara, aparate za gašenje, stepenice za slučaj požara, kao i dva izlaza iz zgrade, ali...

Foto: Dejan Briza

"Imamo sve što je potrebno": Dragan Vujović iz zgrade , Foto: Foto: Dejan Briza

- Jedino je nezgodno to što smo stavili katanac na vrata požarnih stepenica, jer su nam tu dolazili beskućnici da spavaju, razni zavisnici od narkotika, pa nismo mogli da se izborimo sa krađom protivpožarnih aparata - izjavio je Dragan za „Alo!”.

Stepenište koje bi vodilo u spas je pod katancem zbog lopova

Foto: Dejan Briza

Stepenište koje bi vodilo u spas je pod katancem zbog lopova, Foto: Dejan Briza

SAVET VATROGASACA

- Vodite računa da se električni uređaji isključuju i ne ostavljaju bez nadzora dok su uključeni, da se sistemi i oprema za gašenje požara održavaju u ispravnom stanju, da su evakuacioni putevi uvek prohodni i da se tu ne ostavljaju zapaljive stvari i, naravno, da se vodi računa o ispravnosti instalacija. Kada do požara dođe, prvo treba pozvati vatrogasnu službu 193, a zatim isključiti kablove iz utičnica i nakon toga pokušati ugasiti vatru, ukoliko rizik nije prevelik - kaže za “Alo!” Z. M. iz vatrogasne službe.

 

 

Komentari (2)

Vuki

17.06.2017 05:51

Sto bi englezi, palili zgrade na konjarniku..

bgd

18.06.2017 08:58

Nasi soliteri u Beogradu su pravljeni po standardima za razliku od Londonskih koji su pravljeni od plastičnih masa i nebetona jer su namenjeni imigrantima.