Angela Merkel
Tanjug
Minhen pucnjava

Tanjug / AP

Svet u šoku zbog napada u Minhenu, Foto: Tanjug / AP

Merkelova je poručila da su Nemačka, a pre svega stanovnici Minhena, bili suočeni sa danom i večeri strave, i da su još uvek svi pod utiskom slika i izjava svedoka o stravičnom napadu na građane.

Ona je kazala da je državni vrh sa bezbednosnim strukturama razgovarao o aktuelnom stanju u istrazi ovog napada, i prenela saučešće vlade porodicama ubijenih, te obećala podršku povređenima na putu ozdravljenja.

"Delimo vašu patnju i mislimo na vas“", poručila je ona i podsetila da je ovaj slučaj teže podneti imajući u vidu napade koji su se dogodili proteklih dana.

S tim u vezi je podsetila na napad u Nici, gde je ubijeno 84 osobe, kao i nedavni napad na putnike u vozu kod Vircburga.

"„Napadač u vozu je u našu zemlju došao pre godinu dana i istraga je dalje u toku, jer nećemo stati dok ne ustanovimo kako se radikalizovao"“, podvukla je ona i istakla da su se napadi dogodili uvek na mestima na kojima je svako od nas mogao biti, zbog čega razume strepnje građana o bezbednosti.

Istovremeno je poručila da policija može da oduzme taj strah, ukazujući da su čuvari reda sinoć radili veoma profesionalno, brzo obezbedili građane i komunicirali na veoma trezven način.

"„Policija je bila i ostala glavna pomoć i uzdanica bezbednosti građana“", naglasila je Merkelova i zahvalila građanima Minhena, koji su, kako je rekla, u teškim trenucima, svojim delovanjem, pokazali kako treba da funkcioniše suživot.

"„Saosećanje sa svima je snaga naše zemlje“", podvukla je Merkelova.

"„Saznacemo šta je tačno bio motiv za napad u Minhenu. Nećemo stati sve dok ne budemo znali kako se napdač iz Vircburga radikalizovao“, najavila je ona poručujući da će država činiti sve da osigura bezbednost građana", poručila je kancelarka.

Napad osuđuju svi svetski zvaničnici

Nemački predsednik Joahim Gauk rekao je da je užasnut.

"Ja sam u mislima sa svim žrtvama i onima koji žale ili strahuju zbog svojih voljenih", saopštio je Gauk, istovremeno izražavajući "solidarnost" sa osobljem službi za vanredne situacije koji pokušavaju da "zaštite ljude i spasu živote".

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da je smrtonosni oružani incident u Minhenu "odvratan teroristički napad", čiji je cilj unošenje straha u Nemačku nakon što je i Francuska prošle sedmice bila na meti napada.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegrame saučešća kancelarki Merkel i predsedniku Vlade Bavarske Horstu Zehoferu u kojima je naveo da teroristički napad u Minhenu pokazuje da mržnja i nasilje "mogu da se pojave svuda i uvek".

"Užasnula nas je vest o napadu u Minhenu. U ime Vlade Srbije i svoje ime, porodicama i prijateljima poginulih, kao i Vama i Vašoj Vladi, upućujem izraze najdubljeg saučešća, a povređenima želje za brz oporavak", naveo je Vučić i dodao da će Srbija u zaštiti porodičnih, kulturnih i civilizacijskih vrednosti uvek biti na istoj strani sa Nemačkom i istovremeno ponudio pomoć i podrčku nemačkom narodu.

I predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je Merkelovoj telegram u kojem je izrazio najdublje saučešće svim građanima Nemačke.