Angela Merkel
Profimedia
Angela Merkel

Profimedia

Angela Merkel postavlja granice, Foto: Profimedia

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da Evropska unija (EU) prvi put ima priliku da reši izbegličku krizu dogovorom s Turskom, koju je upozorila da sporazum neće biti postignut "po svaku cenu".

"Na samitu EU u Briselu u četvrtak i petak, ukazaće se prvi put istinska prilika da se postigne trajno rešenje izbegličkog pitanja", rekla je Angela Merkel u nemačkom parlamentu i dodala da se rešenje sastoji od dogovora s Turskom o podeli "tereta izbeglica".

Na nedavnom samitu Evropske unije (EU) s Turskom dogovoreno je da nacrt sporazuma predviđa primanje svih migranata u Tursku koji su ilegalno došli u Grčku. EU će se u zamenu založiti da svaki Sirijac vraćen u Tursku podnese zahtev za azil.

Turska zahteva od EU umesto obećanih tri milijarde evra, dvostruko više, kako bi primila sve izbeglice na svoju teritoriju.

Ta zemlja, u kojoj se već nalazi 2,7 miliona sirijskih izbeglica, takođe je tražila vizne olakšice za svoje gradjane koji putuju u EU kao i otvaranje poglavlja u okviru pristupanja Uniji.

Nemačka kancelarka je rekla da pokretanje pregovora o prijemu Turske u EU, ne znači "obećanje ulaska".

"Pregovori će se nastaviti ali prijem Turske u EU neće biti na dnevnom redu", rekla je Angela Merkel čija se konzervativna stranka protivi ulasku te zemlje u Uniju.

Prema njenim rečima, Turska treba da ispuni uslove kako bi dobila liberalizaciju viznog režima.

Konačni dogovor EU i Turske o rešavanju izbegličke krize trebalo bi da bude postignut na dvodnevnom samitu EU​, koji počinje sutra u Briselu.