Ovsene pahuljice
shutterstock

Donosimo vam ukusne recepte za jela koja mogu da jedu osobe koje boluju od dijabetesa jer sadrže kvalitetne izvore ugljenih hidrata koji ne izazivaju nagli porast nivoa šećera u krvi.

Doručak

Palačinke od heljde

shutterstock

Palačinke od heljde, Foto: shutterstock

Palačinke od heljde

Sastojci:

- 50 g heljdinog brašna
- 50 g ovsenog brašna
- jaje
- 150 ml mleka
- 100 ml vode
- kašičica cimeta
- malo soli
- 1/2 kašika lanenih semenki
- kašičica kokosovog ulja
- 100 g svežeg sira
- 100 g šumskog voća

Priprema:

Pomešajte heljdino i ovseno brašno, pa dodajte sveže mlevene lanene semenke, jaje, mleko, vodu i malo soli. Ispecite palačinke na malo kokosovog ulja. U posudici pomešajte šumsko voće i svež sir, pa smesom napunite palačinke.

Ovsene pahuljice

shutterstock

Ovsene pahuljice, Foto: shutterstock

Ovsene pahuljice s voćem i orašastim plodovima

Sastojci:

- 60 g ovsenih pahuljica
- 200 ml ovsenog mleka
- 1/2 jabuke, narendane
- 2 kašike šumskog voća
- 1/2 čajne kašičice cimeta
- 2 kašike mešanih orašastih plodova (orah, badem, lešnik)
- stevija (po želji)

Priprema:

U posudici zagrejte ovseno mleko, pa dodajte pahuljice i promešajte. Kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu kaše. Pred kraj dodajte narendanu jabuku i sitno naseckane orašaste plodove, pa promešajte i istresite u posudu. Pospite cimetom i dodajte bobičasto voće.

Ručak

Začinjena piletina s avokadom

shutterstock

Začinjena piletina s avokadom, Foto: shutterstock

Začinjena piletina s avokadom

Sastojci:

- 300 g pilećih prsa
- kašika maslinovog ulja
- manja glavica luka
- 2 kašike svežeg peršuna
- kašika limunovog soka
- avokado
- 1/3 kašičice bibera
- 1/3 kašičice čili papričice
- 1/3 kašičice kurkume
- so

Priprema:

Pomešajte biber, čili papričicu i kurkumu i premažite filete sa svih strana. Pecite ih na maslinovom ulju. Avokado i luk narežite na kockice, pa prelijte limunovim sokom i promešajte. Kad je piletina gotova, stavite je na tanjir, preko nje stavite peršun, pa preko avokado i luk u limunovom soku.

Večera

Oslić s povrćem

shutterstock

Oslić s povrćem, Foto: shutterstock

Oslić s povrćem

Sastojci:

- 400 g fileta oslića (ili neke druge bele ribe)
- kašika kapara
- kašika ceđenog limunovog soka
- kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice bosiljka
- desetak čeri paradajza
- 1/2 kašičice crvene paprike
- kašičica peršuna

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na protvan stavite papir za pečenje. Filete oslića premažite crvenom paprikom, pa stavite da se peče desetak minuta, pokriveno. Otkrijte ribu, pa dodajte sve ostale sastojke osim svežeg peršuna i maslinovog ulja. Ponovo poklopite i pecite još 10 minuta. Stavite na tanjir, pospite peršunom i prelijte maslinovim uljem.

Ražnjići s govedinom i povrćem

Sastojci:

- 300 g goveđeg mesa, narezanog na kockice
- tikvica
- 2 paprike
- desetak čeri paradajza
- desetak srednje velikih šampinjona

Priprema:

Na štapiće za ražnjiće nabodite naizmence sve sastojke, pa ražnjiće pecite sa svih strana po minut-dva na roštilju ili gril tiganju. Po želji stavite malo maslinovog ulja kad su ražnjići gotovi. Povrće koje stavljate birajte po želji.

Desert

Mafini s borovnicama

shutterstock

Mafini s borovnicama, Foto: shutterstock

Mafini s borovnicama

Sastojci:

- 400 g zobenog brašna
- 200 g borovnica
- 150 ml malomasnog ili zobenog mleka
- kašičica cimeta
- kašičica kore od limuna
- jaje
- kašičica kore od pomorandže
- kašičica ekstrakta vanile
- 4 kašike kokosovog ulja
- 2 kašičice praška za pecivo
- malo soli
- 3 kašike stevije

Priprema:

U posudi pomešajte zobeno brašno, steviju, prašak za pecivo, so i cimet. U drugoj posudi pomešajte mleko, kokosovo ulje, borovnice, koru limuna i pomorandže i ekstrakt vanile. Mešajte dok se svi suvi sastojci u drugoj posudi ne navlaže. Dodajte vlažnu smesu u smesu s brašnom i mešajte dok ne dobijete jednoličnu vlažnu smesu. Smesu izlijte u kalupe za mafine do 2/3 visine mafina. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite i ostavite da se ohlade pre serviranja.

Save

Komentari (1)

momazver

13.10.2016 07:56

SUPEEER! Dodje mi da plačem! U Srbiji ima nešto preko 600.000 šećeraša. Mislite li vi nutricionisti,doktori,novinari da oni imaju para za takva lucprdiranja sa jelovnikom?!: Jeste da je takva israna potrebna i zdrava za njih, ali - BUDIMO REALNI....Salama *pseća radost*,paštete,viršle/sve prepuno nitrata, nitrita,polifosfata,boja,E aditiva/,piletina sumnjivog kvaliteta koju SVI jedemo/ prasetina /1 nedeljno i nešto jeftinog/?!/ povrća TO je njihova realnost za stolom.A i naša.PRIJATNO!