Lekovito bilje
shutterstock
Bilje

promo

Bilje, Foto: promo

Kupus

Iako ga gotovo svakodnevno koristimo u kuhinji za pripremanje raznih jela i salata, kupus ima i svoja neverovatna lekovita sredstva. To povrće bogato je vitaminom C, K i kalijumom. Osim što nam čuva zdravlje iznutra, kupus se pokazao kao veoma delotvoran i kod skidanja otoka. Pokazao se kao izuzetno koristan, a kupus je i jeftin i bezbedan način da prirodno lečite neke manje povrede.

Bokvica

promo

Bokvica, Foto: promo

Bokvica

Ako ste se slučajno posekli, izgrebali, a u tom momentu se našli kod bake u selu, vrlo verovatno je vaša baka ubrala list u dvorištu i stavila vam na ogrebotinu. To je bokvica. Ta biljka uspešno zaceli svaku ranu ili posekotinu. Takođe, u narodu se ova biljka koristila i za gnojne apscese. Gnojna kolekcija koja se stvori ispod kože, teško sazreva. Bokvica upravo potpomaže pri tom sazrevanju. Korišćenjem lista ove biljke dolazi do lakše eliminacije iz potkožnog tkiva. Takođe, bokvica razređuje sekret, pa se kuvanjem čaja od bokvice postiže lakše iskašljavanje sekreta.

Čuvarkuća

shutterstock

Čuvarkuća, Foto: shutterstock

Čuvarkuća

Čuvarkuća je biljka koju su ljudi nekada gajili na krovovima jer se verovalo da čuva kuću od udara groma. Može se naći gotovo u svakom seoskom domaćinstvu, a specifična je po svojim mesnatim listovima u kojima je uskladištena velika količina vode.

Čuvarkuća je stari narodni lek za bolesti uha. Sok čuvarkuće rastvara višak cerumena i na taj način čisti uho, poboljšava sluh i sprečava nastanak grudvica koje vam mogu zapušiti uši. Ukoliko vas boli uho, nekoliko kapi soka od čuvarkuće ukapajte u uho i bol će se smanjiti.

Doktorka Radmila Šehić objasnila je da se običajni i narodni procesi lečenja ne mogu svrstavati u narodnu medicinu, ali da sve što dolazi iz prirode ima dobru pozadinu i može da se iskoristi.

- Sve što upotrebite iz prirode je od koristi. Pričamo o biljkama koje su izuzetno bitne i važne i koje se inače upotrebljavaju u pripremi lekova - kaže dr Šehić.

Lekovito bilje

shutterstock

Lekovito bilje, Foto: shutterstock

Obloge

Komova rakija, kao i alkohol, leči na bazi isparavanja. Sve što isparava, oduzima toplotu. Alkohol isparava i hladi, hlađenjem se smanjuje upala, a samim tim i se smanjuje i intenzitet bola. Ove obloge se moraju često menjati, upravo zbog toga što rade na bazi hlađenja. Natopljenu oblogu ne treba ostaviti da dugo stoji. Ono na šta se mora obratiti pažnja jeste to da kada se stavljaju obloge od komove rakije trebalo bi prvo namazati neku kremu na kožu da posluži kao zaštita, jer je rakija jaka, pa postoji mogućnost da ispeče kožu.