Deca, vađenje, zub
Profimedia
Deca, vađenje, zub
Ilustracija, Foto: Profimedia

Kad detetu ispadne mlečni zub, on se stavlja pod jastuk verujući da će mu se u sobu preko noći ušunjati zubić vila, uzeti zub i ostaviti novčić. Danas se s napretkom medicine menjaju ti tradicionalno običaji pa ima sve više roditelja koji deci uzimaju zube kad im ispadnu, a sve zbog matičnih ćelija.

Jedni od njih su i Dora (32) i Hrvoje (33) Babić iz Zagreba, roditelji jednoipolgodišnjeg Petra, koji su čuvanjem matičnih ćelija svog deteta odlučili da investiraju u njegovo zdravlje.

“Briga za Petrovo zdravlje glavni je i jedini razlog zašto smo odlučili da sačuvamo matične ćelije iz njegovih mlečnih zuba. To je ulaganje u njegovo zdravlje i budućnost”, kažu uglas roditelji koji su sačuvali i matične ćelije iz pupčane vrpce svog sina.

Minimalan rok na koji se matične ćelije iz mlečnih zuba sačuvaju u Velikoj Britaniji je 20 godina, a cena celokupnog postupka iznosi 1.830 evra.

Od kompanije se dobija set za čuvanje i čim detetu ispadne zub stavi se u za to predviđenu kutijicu, a potom se ceo set šalje u Veliku Britaniju gde se u laboratoriji iz njega vade matične ćelije i čuvaju.

Ovako dobijene matične ćelije koriste se za lečenje šećerne bolesti, bolesti srca, Parkinsonove bolesti, nervnog sistema, Alchajmerove bolesti...

Često se javljaju i roditelji koji bi želeli da sačuvaju matične ćellije iz mlečnih zuba koji su ranije ispali njihovoj deci. Ali to nije moguće jer je jedan od uslova da zub bude što svežiji. Istrovremeno postoji mogućnost čuvanja matičnih ćelija dobijenih iz kutnjaka osoba starih do 30 godina.