Železara Smederevo
Nenad Pavlović
Železara Smederevo

Nenad Pavlović

Smederevo, Foto: Nenad Pavlović

Ova odluka Odbora za dodelu glavne nagrade na festivalu Smederevska pesnička jesen (Dragan Dragojlović, predsednik, Slobodan Grubačić i Petar Bunjak) saopštena je danas na konferenciji za štampu u Udruženju književnika Srbije, gde je predstavljen program 48. pesničkog festivala koji će se održati od 17. do 19. oktobra.

U obrazloženju nagrade, koju je pročitao Dragojlović, navedeno je da je Bajer od svoje prve knjige pesama "Vokmenka" dobijao nagrade i značajna književna priznanja među kojima je i najveća "Georg Bihner" koja mu je uručena prošle godine.

Bitna tema njegove lirike jeste Istok, tako da se osim nemačkog i evropskog istoka i naša zemlja, i njen kulturno-istorijski tematski kompleks prepoznaju u motivima njegovog stvaralaštva.

Bajer je član Nemačke akademije umetnosti, za jezik i književnost, kao i drugih važnih književnih udruženja. Kao i prethodnim laureatima, i njemu će za vreme predstojećeg festivala biti objavljen veoma obiman izbor iz poezije.

Direktor "Smederevske pesničke jeseni" Goran Đorđević ukazao je i na značaj dvojezične edicije "Meridijan" u kojoj će ove godine biti objavljeno sedam knjiga. Na konkursu za tradicionalnu nagradu "Zlatna struna" stiglo je više od 500 radova, a u najužem izboru našli su se stihovi Dušana Pop Đurđeva, Vidaka M. Maslovarića, Biljane Milovanović, Milice Milenković i Stefana Mitića. O laureatu će odlučivati i žiri, ali i publika koja će se za najbolju pesmu izjasniti na glasačkim listićima.

Ukazujući na značaj i kontinuitet ove manifestacije, Đorđević i Dragojlović su istakli da je neophodno nešto promeniti u načinu finansiranja ovakvih i sličnih smotri.

Često se dešava da se sredstva dobijaju u poslednji čas, pa je vrlo teško ugostiti pesnike iz dalekih krajeva.

A, nekadašnji prestoni grad i ove godine biti prestonica svetske poezije, kako je to rekao Predsednik Organizacionog odbora Branče Stojanović .