Manda
Petar Marković
Manda

Petar Marković

Manda, Foto: Petar Marković

Živeo je za glumu i za decu. Svaki Mandin intervju odavao je ljudsku i normalnu stranu njegove ličnosti, bez senzacionalizma. Manda je bio jedan od nas, običnih ljudi.

Idem kući, kume, dosta je bilo

Milorada Mandića Mandu ljudi su najviše zavoleli kao Viljušku u filmu Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“. Kažu da je to bila i njegova najmaestralnija uloga. „Idem kući, dosta je bilo. Idem, kume, kući. E, pa... Idem ja. Idem“, „‘Oću ja da izjavim nešto za dnevnik. Je l’ znaš, bre, ti, nesrećo, da su Srbi najstariji narod? Dok su Švaba i Englez šesto godina jeli svinju rukama, mi smo imali ovo, pa lepo viljuškom boc“, samo su neke od legendarnih replika iz „Lepih sela“. Bio je omiljeni Milašin u „Selo gori“. „Đoda, biraj! ‘Oćeš da te ubijem, il‘ da te udavim ki vrapče“, jedna je od sjajnih replika.

- Oduvek sam želeo kuću punu dece. Kad saberem sve što sam u životu radio, porodica je nešto najbolje. U mojoj porodici u detinjstvu uvek je bila puna kuća - govorio je Manda u intervjuu za emisiju „TV lica: Kao sav normalan svet“ pre šest godina. Manda ima četvoro dece iz dva braka i ceo život je podredio njima.

- Moje detinjstvo mi deluje potpuno nestvarno. Osećam se kao da imam 650 godina. Ćale ustaje u 5.15, čekaju ga kafa i doručak, pa ustajemo mi za školu, majka isprati nas, pa završava svoje obaveze. Moj tata je bio dobrica, koji je obožavao porodicu i za ceo svoj vek je samo jednom zakasnio na autobus. Uspavljivao sam se tako što sam vrteo tati kosu. Keva mi nije dala, a ćale me je puštao.

Iskreno, ja sam zaista zahvalan što sam imao tu sreću da odrastam tako kako sam odrastao i što su me roditelji naučili da prenesem to i na moje klince. Nosio sam cement, radio na mešalici, istovarao sam vagone staklene vune i pred leto, kad već raspust počne, šetao sam ulicom, ali rukavi su dugi jer su mi ruke isečene od staklene vune - pričao je glumac, koji je bio veoma posvećen svom poslu.

- Ja sanjam ono što snimam, ne mogu da zaspim dugo, strašno se dajem onome što radim i onda, pre nego što zaspim, vrtim po glavi scenu i tako se uspavljujem.

Mandi se jednom prilikom desio peh na snimanju, polomio je nogu na, čak, četiri mesta, ali ga to nije sprečilo da igra.
- Generalno sam čovek koji je zadovoljan poslom kojim se bavi, profesijom koju sam odabrao. Malo sam fanatik kad je posao u pitanju, mnogo ga volim, pa sam radio i sa gipsom kada sam slomio nogu na setu „Selo gori“. Ne znam kako to da nazovem, da li sudbinom ili što sam se rodio i odrastao na ovim prostorima, ali takav sam čovek jednostavno. Kao osoba, vrlo sam blizak čoveku koji ima dušu, koji zna šta su to osećaji.

Manda je preminuo u 55. godini tokom igranja lika Kapetana Kuke. Generacije su odrastale uz njegove „Bajke za laku noć“. Srpsko glumište ostalo je bez omiljenog večitog dečaka.

Komemoracija Miloradu Mandiću Mandi održaće se u subotu, u 11 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Opelo će istog dana početi u 13.30 u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju, a nakon toga glumac će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Poslednja Mandina fotografija

instagram

Poslednja Mandina fotografija, Foto: instagram

 

Otišao kao Kapetan Kuka!

Samo nekoliko minuta pre nego što je kročio na scenu UK „Vuk Karadžić“ kao Kapetan Kuka, Milorad Mandić Manda se fotografisao sa celom ekipom predstave „Petar Pan“. Tokom jučerašnjeg dana na društvenim mrežama pojavila se poslednja Mandina fotografija, a svi su je bezbroj puta šerovali. Kao pravi Kapetan Kuka pozirao je sa Petrom Panom, Zvončicom i ostalim nestašnim mališanima iz ove kultne predstave.

Komentari (2)

sever

17.06.2016 19:00

LEGENDO NASA! BRATE RODJENI! JAOJ

sever

17.06.2016 19:02

Nije sad bas momenat ali moram da pitam: zasto drugi zamagljuju lica dece?