Redovno u  sukobu sa  zakonom: Zdravko  Mamić
Vesna Lalić
Redovno u  sukobu sa  zakonom: Zdravko  Mamić

Vesna Lalić

Zdravko Mamić, Foto: Vesna Lalić

Zagrebački Jutarnji list otkriva da je Tasić jedan od članova grupe Pink Panter, koga je policija sa još nekoliko članova te bande uhapsila u zasedi u Zagrebu 2. jula prošle godine, zbog optužbi da su planirali da opljačkaju dostavno vozilo Fine.

Navodno se upravo na ovome poznanstvu Mamića i Pink Panthera bazira informacija kako se sprema likvidacija glavnoga državnog tužioca Dinka Cvitana, iza koje po toj informaciji stoji Mamić, podseća ovaj zagrebački dnevnik.

Ovaj podatak zbog kojeg je neformalno osumnjičen za naručivanje Cvitanovog ubistva, Mamić je izneo na konferenciji za novinare prošle sedmice u zagrebačkom hotelu Šeraton rekavši da mu se sada pokušava "napakovati" da s jednom osobom sa kojom je delio ćeliju stvara nekakvu organizacija koja pokušava izvršiti atentat.

"U zatvoru sam u sobi bio s jednim Srbinom, jednim Kameruncem i jednim Albancem. Kada sam izašao iz pritvora, rekao sam da ću im slati po 2.000 kuna za kantinu dok su god u Remetincu. Vrlo brzo nakon mene je otišao taj Kamerunac, ostala su dvojica i ja sam tome Srbinu i tome Albancu slao po 2000 kuna za kantinu. U medjuvremenu je Albanac negde otišao na izdržavanje pa sam izgubio kontakt s njim, Srbin je još uvek u Remetincu i ja mu i dalje šaljem po 2000 kuna za kantinu", ispričao je Mamić novinarima i dodao da to čini svakog 21. u mesecu.

U medjuvremenu je, kaže, kada je izašao iz pritvora stupio u kontakt sa suprugama i jednog i drugog zatvorenika - Srbina i Albanaca.
Izmedju ostalog je rekao da je nedavno ugostio suprugu i sina zatvorenika iz Beograda.

"Bili su moji gosti, ja sam ih smestio, ja sam ih dočekao i platio njihov boravak, igrao se s tim maleckim", ispričao je Mamić i dodao da je sada od toga stvorena priča nekih, kako je rekao, prljavih mozgova koji prave priču da sa slobode s nekim ljudima u Remetincu stvara nekakvu mrežu i sprema atentat na Cvitana i njegovu porodicu.

Mamić, medjutim, novinarima nije otkrio ko je Srbijanac iz Remetinca.

Pozivajući se na svoja saznanja Jutarnji piše da je reč upravo o Tasiću.

Tasić je, podseća list, prošle godine uhapšen u Zagrebu s grupom kriminalaca iz Srbije, BiH i Crne Gore, u spektakularnoj akciji, a nakon jednogodišnjeg postupka nedavno je na osnovu Uskokove optužnice nepravosnažno na zagrebačkome Županijskom sudu osudjen na tri godine i tri meseca zatvora.

Čitavu šesteročlanu grupu koju je predvodio Dejan Kostić (47) hrvatska policija je po svemu sudeći imala pod nadzorom čim su ušli u zemlju, a zatim im je u televizor podmetnuta kameru koja ih je čitavo vreme snimala dok su oni planirali pljačku.

Kada je akcija finalizovana, Kostića, Tasića, Tasićevog kuma Milosava Veskovića, Pavla Stevića, Vladu Tomanića te Sašu Antonića uhapsili su pripadnici specijalne policije, jer je zaključeno da je reč o opasnim osobama.

U pretrazi njihovih stanova pronadjena je automatska puška i nekoliko pištolja, lažne uniforme specijalne policije, mobilni telefoni, velika količina municije, a sve to je trebalo da bude korišćeno u pljački.

Tokom sudjenja sva šestorica u sudnicu dovodjena s lancima na rukama i nogama budući da se radilo o osobama za koje je policija procenila da bi mogle pokušati bekstvo.

Neki od članova te grupe povezuju se sa spektakularnom pljačkom pošte u Splitu 2008. kada je ukradeno 15 miliona kuna. Dakle, reč je o ljudima koji, premda se nalaze iza rešetaka, sasvim sigurno imaju veze u kriminalnom miljeu u regionu, piše Jutarnji.

Komentari (1)

Peki

25.07.2016 20:19

Ljudski, svaka čast.