tužna devojka ljubav raskid slomljeno srce
Profimedia.rs
tužna devojka ljubav raskid slomljeno srce

Profimedia.rs

Priče o menstruaciji započeti u periodu od 9-10 godina, Foto: Profimedia.rs

Mame, i same pamtite dan kada vas je po prvi put posetila “meca“ i koliko je od tada vaše telo počelo da se menja. Sigurno su vam se po glavi vrzmala raznorazna pitanja, na koja se od stida niste usudile da zatražite odgovore od majki, pa su se zbog toga i javili strahovi.

Kako isto ne bi doživela i vaša devojčica počnite na vreme sa njom da razgovarate na tu temu, jer je ovaj period presudan za izgradnju samopouzdanja i stava prema sopstvenom telu.

Sa pričom o menstruaciji najbolje je početi u uzrastu od 9-10 godina, jer ćete je tako na vreme pripremiti i pomoći joj da ovu promenu doživi kao sasvim prirodnu.

Kako je vama bilo?

Ispričajte joj svoj prvi susret sa menstruacijom i prisetite se kako ste se vi tada osećali i o čemu ste najviše brinuli. Ovim razgovorom vaša ćerkica će shvatiti da nije sama u tome i da ima vašu podršku koja joj je preko potrebna u tom periodu.

Iznesite joj sve praktične savete koji joj mogu koristiti u “onim danima“. Koliko god da vam je neprijatno da pričate o toj temi ne dozvolite da ona to vidi, jer vas na taj način može shvatiti pogrešno.

Ako i pored vaše opuštenosti primetite da joj je neprijatno, pokušajte da upotrebljavate njoj bliske reči i odaberite samo one informacije koje će joj u tom trenutku značiti, a ostalu priču ostavite kad procenite da je spremna.

Ne preterujte sa informacijama

Tri osnovne stvari treba da joj objasnite - kako da prepozna menstruaciju, šta će se dešavati njenom telu i kako treba da postupi. Nikako nemojte širiti temu na seks, trudnoću i polne bolesti, jer je još mala za te stvari. Ipak se prva “meca“ javlja između 10. i 13. godine, kada se vaša ćerkica još uvek igra sa barbikama.

Dajte odgovor na sve

Budite spremni na bezbroj pitanja vaše tinejdžerke, od toga koliko dana će krvariti, na koliko sati treba da menja uložak, da li to boli...

Pažljivo, ali i otvoreno joj dajte odgovore na svako od njih i ne dozvolite joj da sama istražuje po internetu kako ne bi primenila neke savete koji joj mogu naškoditi. Idite sa njom u kupovinu uložaka i pustite je da uz vašu sugestiju sama odabere one koje joj se dopadaju.

Radi njene sigurnosti u jedan mali neseser spakujte par uložaka, gaćice i lek protiv bolova, da bude pripremljena ukoliko je menstruacija iznenadi.

Pročitajte i: