Čišćenje kuhinja
Shutterstock
Čišćenje kuhinja

Shutterstock

Šporet može da blista i bez korišćenja skupih preparata, Foto: Shutterstock

Čistoća kuhinje je prioritet svake domaćice. Ipak, nije ni malo lako održavati kuhinju blistavo čistom, pogotovo ukoliko stalno nešto kuvate. Ovde prsne, ovde pokipi, i za nekoliko minuta vaš šporet izgleda kao da ga nikad u životu niste očistili. Ukoliko imate klasičan šporet sa ringlama, evo jedan trik koji će vam pomoći da se rešite svih masnih naslaga na njemu.

U staklenoj činiji pripremite pastu od sode bikarbone. Proces je jednostavan - sodu bikarbonu pomešate sa vrelom vodom. Nemojte preterivati sa količinom vode da vam pasta ne bi bila retka, a opet, ne treba da bude ni previše gusta, kako biste je lakše naneli. Ukoliko je šporet previše prljav, dodajte i so koja će poslužiti kao abrazivno sredstvo za bolje ribanje skorelih masnoća.

Stavite gumene rukavice i sunđerom nanesite pastu po šporetu, ostavite da odstoji nekoliko minuta, a potom sunđerom izribajte mrlje. Nakon toga vlažnom krpom više puta prebrišite šporet kako biste uklonili svu pastu.

Naravno, šporet treba da bude potpuno hladan pre nego što počnete sa ribanjem! Srećno!