Nova trafostanica na Autokomandi
Beoinfo
Nova trafostanica na Autokomandi

Beoinfo

Nova trafostanica na Autokomandi, Foto: Beoinfo

Na ovom objektu u toku je ugradnja dva transformatora snage po 40 megavata kojima će se unaprediti napajanje Voždovca i Savskog venca električnom energijom, poboljšati snabdevanje u krugu od pet kilometara i obezbediti priključenje brojnih privrednih i stambenih objekata čija je izgradnja predviđena u neposrednoj blizini.

Siniša Mali je istakao da će objekat trafostanice biti od izuzetno velikog značaja za glavni grad Srbije.

- Poslednjih nekoliko godina svedoci smo da se Beograd ubrzano razvija, gradi se i radi na svakom koraku, otvaraju se nova radna mesta, nove fabrike, grade se nove zgrade i ne možete da imate grad koji se razvija bez sigurnog i stabilnog snabdevanja električnom energijom. Zato je ova trafostanica veoma važna i kada bude završena, obezbedićemo još stabilnije snabdevanje Voždovca, Savskog venca. Ovde se nalaze i dva najveća stadiona, budući tržni centar na Autokomandi, a odavde će se snabdevati i Beograd na vodi - kazao je Mali.

Nova trafostanica na Autokomandi

Beoinfo

Nova trafostanica na Autokomandi, Foto: Beoinfo

On je naglasio da ovakvi objekti predstavljaju ulaganje u budućnost gradske infrastrukture.

- To je način kako da unapred budemo spremni za velike projekte koji se dešavaju u našem gradu i da vodimo računa i o putnoj infrastrukturi, vodovodu, kanalizaciji, gasovodu, ali i o električnoj energiji, da svako domaćinstvo, privredni subjekat i svaka nova investicija imaju dovoljno struje. Pre tri godine otvorili smo i trafostanicu „Beograd 20” na Mirijevu, danas se radi na ovoj, i to govori koliko se zajedno trudimo da stvari u Srbiji i našem gradu promenimo. Vlada Republike Srbije, EPS, EMS, sva preduzeća rade na tome da se promeni kvalitet života u glavnom gradu i da imamo bolji i lepši Beograd i sigurnije snabdevanje električnom energijom - kazao je Siniša Mali.

Prvi čovek EPS-a Milorad Grčić ukazao je da je jedan od preduslova razvoja srpske ekonomije izgradnja neophodne infrastrukture.

Nova trafostanica na Autokomandi

Beoinfo

Nova trafostanica na Autokomandi, Foto: Beoinfo

- Snabdevanje električnom energijom je svakako jedan od osnovnih uslova, a trafostanica „Beograd 23” je jedan od najvažnijih punktova u distribuciji električne energije na teritoriji grada Beograda. Beograd je pre tri godine prvi put u istoriji puštanjem u rad EMS-ove trafostanice „Beograd 20” na Mirijevu dobio dvosmerno napajanje, a sada EPS to nastavlja spuštanjem na niži naponski nivo. Ovaj objekat će omogućiti i napajanje jednog od najlepših delova grada - Beograda na vodi, ali što je najvažnije, i stabilno napajanje Kliničkog centra Srbije. Na ovom mestu biće i rezervni Nacionalni dispečerski centar, kao i kontroling centar – istakao je Grčić.

Trafostanica „Beograd 23” je projekat vredan 900 miliona dinara i u ovom trenutku realizovan je u vrednosti od 650 miliona dinara, dok se završetak radova očekuje početkom septembra.

Komentari (2)

Alex

31.01.2018 22:21

Pa za svako "širenje" grada, treba isplanirati i obezbediti sve uslove. Siniša je Veliki menadžer.

Sonja80

31.01.2018 23:26

Ovaj projekat je dokaz odgovornog građenja sistema napajanja grada koji je u sve većoj ekspanziji.