Farhad Nuri
Ana Paunković
Farhad Nuri

Ana Paunković

Dečak velikog srca - Farhad Nuri, Foto: Ana Paunković

Da je najčistija dečja duša, još jednom je dokazano humanitarnom akcijom koju je organizovao Farhad Nuri (10), dečak koji je pre dve godine napustio svoj dom u Avganistanu. Na izložbi „Treba nam ljubaznost - san jednog desetogodišnjaka” u kafeu „Slow” prikupljeno je 34.155 dinara, koje je Farhad poklonio Nemanji Damčeviću, koji je imao operaciju na mozgu u Parizu i kome je potreban novac za dalje lečenje.

Farhad Nuri, dečak koji osam meseci boravi u Srbiji u izbegličkom kampu, želi samo da njegova porodica bude srećna, da imaju posao, da on i njegova braća imaju normalan život.

- Crtam svaki dan i voleo bih postanem umetnik. Želeo bih da radim na televiziji, da crtam crtane filmove, ali i da moja braća imaju priliku da jednog dana imaju dobre poslove. Dom gotovo da ne pamtim. Sećam se samo nekih lepih mesta, jer moja domovina jeste lepa, ali ima mnogo loših ljudi tamo - kaže Farhad za „Alo!”.

Ovaj desetogodišnjak, kom su već nadenuli nadimak Mali Pikaso, za sebe kaže da misli da je talenat dobio od svog oca, kao i da mu prija vreme koje provodi u Srbiji, jer ima nove prijatelje, koji ga uče da priča srpski jezik.

Farhad Nuri

Ana Paunković

Farhad sa porodicom, Foto: Ana Paunković

Farhad živi u Prihvatnom centru za izbeglice i migrante u beogradskom prigradskom naselju Krnjača, gde je sa porodicom stigao bežeći iz Avganistana pred talibanima. Međutim, na njegovim slikama nema traga rata, niti neke tuge. Aleksandra Popović, učiteljica škole „Fabrika fotografije”, čiji je Farhad stipendista, rekla je nam je da su njegovi radovi odraz talenta u kojem se reflektuje Farhadova vesela dečja priroda, ali i da su ti radovi dostigli zrelost ozbiljnijeg umetnika.

- Prvi put sam primetila Farhadov talenat kada je kroz priču sa jednim dečakom rekao da će mu nacrtati tigra. Prišla sam da bih mu pomogla, našla sam sliku tigra na mobilnom telefonu i, na moje iznenađenje, Farhad je sa takvom lakoćom počeo da crta. Povremeno je pogledao sliku na telefonu i to je meni bilo neverovatno - kaže za „Alo!” volonter centra za izbeglice Vanja Parović.

Komentari (9)

NA

12.08.2017 12:57

ovakvu vest nema nijednog komentara!!!?? Samo smo tu kad treba nekog da pljujemo!

Djuka

12.08.2017 19:57

@NA - Ako cemo posteno i ova vest je za PLJUNUTI i to zestoko ,razmisli malo mozgom pa ces shvatiti

srba

12.08.2017 14:39

Odavno nisam procitao nesto tako lepo, humano, tako toplo i dirljivo. Ovakvog gosta svako bi pozeleo. Vec u ovom uzrastu pokazuje da stasava mozda u vthunskog umetnika, ali pre svega u izuzetnu osobu, dobrog coveka. Da te sreca prati -dobro se dobrim vraca.

Jelena

12.08.2017 14:50

Drago mi je da postoje tako mali a veliki ljudi. Mališanu mnogo uspeha u ostvarivanju svojih želja, a njegovoj porodici sve najlepše

Lav

12.08.2017 15:38

Sta tu ima pohvalno da smo normalna drzava i da ne dolaze nepozvani u nasu zemlju ,dete bi Srbija lecila ,a ovako bolesna zemlja sa bolesnim vrednostima sve naopako

STELA

13.08.2017 11:56

@Lav - Nakaradni komentari od negativnih ljudi. Sopsteno nezadovoljstvo iskaljuju na bilo kome. Maleni želim tebi i tvojoj porodici svu sreću ovoga sveta u ovom ludom vremenu. Želim da utočište nadjete u našoj prelepoj Srbiji i da budete zadovoljni. Talenat je dar od Boga. Samo napred, ti si zaista poseban. Nemoj u životu da te ništa pokoleba,razvijaj svoj talenat i bićeš uspešan, a već jesi, jer je to retkost.Divno je i to što se pokazala i tvoja humanost na delu.Dobro nam došli u Srbiju.

Tika

12.08.2017 16:10

Nakaradna Srbija

Jelena

12.08.2017 19:55

Providno i blazirano ,mene ni malo nije dirnulo naprotiv mi je jadno i odvratno ,jos sa Cecom u semi

Sojka

13.08.2017 04:57

Srbija je dosla u fazu da je migranti i Ceca moraju izdrzavati