Siniša Mali
Alo/Marko Metlaš
Siniša Mali

Alo/Marko Metlaš

Siniša Mali, Foto: Alo/Marko Metlaš

On je dodao da će građani koji žive od turizma svakako bolje zarađivati, a da će Beograd dobiti još jedan način za maksimalno dobru promociju.

Mali je podsetio da je tokom prošle godine broj noćenja u Beogradu povećan za 20 odsto u odnosu na godinu pre.

- Turizam je najbrže rastuća privredna grana u Beogradu, a grad prihoduje rekordne sume novca. Vidimo veliki potencijal u nautičkom turizmu i zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srbije već smo počeli izgradnju pet manjih pristana – u Bloku 70, kod Brankovog mosta, kod Muzeja savremene umetnosti, kod Ade ciganlije i u Zemunu. Nakon toga će moći da pristaju i manji brodovi, pa će turisti na više lokacija u gradu moći da se iskrcaju – rekao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je juče potpisan ugovor za izgradnju velikog međunarodnog pristana u Zemunu. Vrednost posla je oko 150 miliona dinara, nakon čega će u Zemun moći da pristanu veliki kruzeri, od čega bi koristi trebalo da imaju i opština i građani.

- To će biti drugi međunarodni pristan u našem gradu, pored onog koji se nalazi kod Beton hale. Građani koji žive od turizma će svakako najbrže osetiti efekat tog projekta, a mi ćemo nastaviti sa promocijom Beograda na pravi način – poručio je Mali.

On je rekao da je to samo jedan u nizu projekata, i podsetio da će do kraja godine početi izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdan i park Ušće.

- Osim toga, na Ušću će početi i postavljanje velikog panoramskog točka, kao i jarbola, a nastavljaju se radovi na Sava promenadi i Beogradu na vodi. Projekat novog mosta preko Save nalazi se u završnoj fazi. Pre par dana obišao sam radove na rekonstrukciji parka Ušće, gde će uskoro biti završena atletska staza duga tri kilometra, ali i staza za bicikliste od dva kilometra. To su stvari koje menjaju grad, koji postaje atraktivniji, bolji i pristupačniji. Pristani će turistima koji stižu sa reka dati nove mogućnosti, ali će veliki izazov biti izgradnja benzinske stanice gde će brodovi točiti gorivo. Gledamo kako da to zakonski i prostorno regulišemo, čime bismo završili dobar deo zacrtanog kada je nautički turizam u pitanju - zaključio je Mali.