Makedonija zastava
Profimedia
Makedonija zastava

Profimedia

Makedonija zastava, Foto: Profimedia

U zajedničkom saopštenju DUI, pokreta Besa i koalicije Alijansa za Albance, traži se, između ostalog, uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himnu i grbu Makedonije, kao i ravnomernu zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Poziva se i na usvajanje rezolucije o Sobranju kojom se, kako se tvrdi, osuđuje "genocid nad albanskim narodom u Makedoniji" u periodu 1912. do 1956. godine, navodi Telma.

Makedonska agencija MIA ističe da se u zajedničkom saopštenju albanskih partija ističe da je dokument nastao "na temeljima slobodne i demokratske volje" koju su albanski glasači izrazili na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra, "duhu" Ohridskog sporazuma, prosperitetu i dugoročnoj stabilnosti Makedonije i njenoj odlučnosti da se pridruži NATO i EU.

Zajedničkom političkom agendom tri makedonske partije predviđena je realizacija nekoliko ciljeva "tokom mandata naredne vlade i/ili svakog drugog mandata u budućnosti".

Ciljevi uključuju i potpunu jednakost u skladu sa Ohridskim sporazumom i ustavom, pravo na ravnopravnost jezika, upotrebu albanskog jezika na svim nivoima izvršne vlasti, pored makedonskog, kao zvaničnih jezika u Makedoniji, potpunu ekonomska jednakost kroz jednak regionalni razvoj.

Traži se i rešavanje spora oko imena sa Grčkom u skladu sa evropskom vrednostima i principima međunarodnog prava uz uključivanje Albanaca u radnu grupu za direktne pregovore sa Grčkom.

Stranke kroz platformu, takođe, pozivaju na formiranje novog mehanizma, odnosno državne komisije za finansiranje opština, i uspostavljanje Ministarstva za politički sistem i odnose između zajednica, kao nadležnog organa za poštovanje prava zajednica i podsticanje ekonomskog i društvenog razvoja nedovoljno razvojenih područja.

Albanske partije traže jednaku zastupljenost u telima bezbednosnih i obaveštajnih službi, vojski i pravosudnom sektoru, na svim nivoima centralnih vlasti, unapređivanje odnosa sa susedima i brzu integracija u NATO i EU.

"Uz realizaciju gorepomenutih ciljeva, put Makedonije ka punopravnom članstvu u NATO i otvaranje pregovora o članstvu sa EU će biti odblokirani", navodi se u saopštenju.

Komentari (4)

Šokirani

07.01.2017 18:19

Kada se Makedonija odvojila od Jugoslavije pitao sam mog prijatelja makedonca da mi objasni zašto se to desilo. On mi reče da se makedonci plaše da će ih srbi asimilovati. Ja mu rekoh da bi ih možda srbi asimilovali a da će ih albanci pojestii za doručak. On mi reče da albanci za njih nisu nikakav problem jer oni, makedonci, znaju kako će sa njima. Možda ih albanci neće pojesti za doručak niti asimilovati ali će ih sigurno istisnuti iz Makedonije a kako će se Makedonija onda zvati?

nesa

08.01.2017 08:41

@Šokirani - Jos 2, 3 god. i Albanci nece vise ni postojati. Zna se ko je sad tata u svetu.

Lokum

08.01.2017 14:14

Makedonci su prosto rečeno ŠEGAČI.Upali u spletke Amerike koja ih je ubeđivala da se moraju odvojiti od Juge i SRBIJE,ne shvatajući da ih ti Ameri guraju u totalni sunovrat.E pa Makedonci sami pali sami se ubili.Niste hteli zajedno sa SRBIMA e pa eto vi Albanci pa zivi te sa njima.A svi znate kakvi su i šta vam spremaju,onda je bio samo pokušaj nasilno cepanje Makedonije.Sad će to uzeti veće razmene.Jer Albancima date prst,oni hoće celu ruku.Žao mi je Makedonije ali vi Makedonci ste za to krivi.

Braca

10.01.2017 14:41

Kada je izbila pobuna albanaca u zapadnoj Makedoniji američki ambasador je na hitnoj audijenciji pred TV kamerama tadašnjem Predsedniku Trajkovskom rekao da je odgovor policije naj običniji terorizam. Revoltiran Trajkovski je viknuo da je amerika najveći terorista na svetu. Par meseci potom Trajkovski je poginuo u kontraverznom udesu a viona makedonske Vlade na domak Mostarskom aerodromu. Navodno francuski kontrolor letenja koji je navodio avion je istog dana hitno evakuisan za Francusku.