Alkatraz Bekstvo Glave od papira
Profimedia
Alkatraz Bekstvo Glave od papira

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Sve je bilo kao u filmu "Bekstvo iz Šošenka", dok jednoga dana Federalna služba bezbednosti (FSB) nije zakucala kopačima na vrata.

Ovaj slučaj je započeo kao lukava poslovna mahinacija, a završio se u stilu pravog holivudskog blokbastera. Krajem 2000-ih je građevinska firma „Stargrad“ pobedila na tenderu za rekonstrukciju prolaza između Teatralnog trga i Nikoljske ulice – dva velike kulturne i turističke znamenitosti nadomak Crvenog trga, piše sajt "Ruska reč".

Ugovor je bio potpisan i sve je bilo legitimno, što znači da se moglo dobro završiti samo da direktor kompanije nije uhvaćen u jednom vrlo sumnjivom delu. U pokušaju da poveća površinu za izdavanje u ekstremno skupom centru grada firma „Stargrad“ je pokrenula sopstveni ilegalni „građevinski projekat” neviđenih razmera i neviđene drskosti. U pitanju je kopanje i izgradnja podzemnog prostora na tri nivoa površine 7.000 kvadratnih metara, i to ispod istorijskih zdanja u centru grada od kojih neka potiču iz 15. veka.

Divizija diverzanata

Ambiciozni projekat je počeo i radnici su kopali tunele ispod najstarijeg dela Moskve. Zemlju su izvlačili u džakovima za smeće kad padne noć. Niko nije primetio aktivnost tolikog intenziteta bukvalno pred nosom Federalne službe obezbeđenja (FSO), iako bi trebalo da ona u potpunosti kontroliše prostor oko Kremlja.

"Ovo mesto može da prikriva čitavu diviziju diverzanata“, rekao je za izdanje "Russia Beyond" Dmitrij Abramov, šef kancelarije za lokalnu istoriju i proučavanje Moskve na Istorijskom i arhivskom institutu Ruskog državnog univerziteta društveno-humanističkih nauka (RGGU).

Abramov je predvodio ekspediciju u podzemni prostor koji danas izgleda kao ogroman napušteni parking upečatljivih proporcija u fazi raspada. „Toplovod je bio otvoren i vodio je prema Kremlju“, rekao je naučnik za portal Russia Beyond.

S obzirom na stroge mere predostrožnosti, na policiju i bezbednosne službe koje sada dejstvuju u Moskvi, veoma je teško zamisliti da je toliko ljudi, a među njima i gastarbajtera specijalno angažovanih na građevini, slobodno lutalo u neposrednoj blizini Kremlja. Oni su, po Abramovljevim rečima, praktično neometano pristupali jednom od najbolje čuvanih rejona ruske prestonice.

Akcija Federalne službe bezbednosti

Pokušaj je iznenada prekinut 2008. godine kada je tadašnjem gradonačelniku Juriju Luškovu stigla žalba na tajanstveni građevinski projekat koji ugrožava istorijske objekte u centru grada. Usledila su saopštenja u medijima, a zatim su policija i FSB izvršili pretres ovog prostora.

Sudeći po saopštenjima medija, šef kompanije „Stargrad“ Boris Petrosjan je pobegao iz zemlje strahujući za svoj život, budući da je, kako se navodi, novac za ovaj veliki projekat dobio od neimenovanih kriminalnih krugova, a nije uspeo da ga realizuje.

„Oni (graditelji) su izneli toliko važnog arheološkog materijala i mi ne možemo biti sigurni da nisu našli nešto vredno“, rekao je Abramov.

Bila je to grandiozna zamisao, ali je na ceo slučaj brzo stavljena tačka, a podzemni prostor je ostao u zatečenom stanju. Tako je bilo donedavno, a onda je nekoliko novinara uspešno prodrlo u podzemlje kroz tri skrivena, ali slobodna ulaza.

Sada je Federalna služba obezbeđenja (FSO) ozbiljnije pristupila ovom pitanju i blokirala sve ulaze koji potencijalno mogu ugroziti strateške objekte, tj. Kremlj i obližnje stanice metroa.

Čini se da je ceo slučaj zatvoren. Jedno pitanje, međutim, ipak ostaje nerešeno. Kako je moguće da gradske vlasti nisu primetile aktivnost takvog intenziteta u svom najbližem okruženju?

Pitanje ostaje otvoreno čak i ako je tačno ono što je Petrosjan tvrdio pre nego što je nestao: da je gradnja bila legalna i da su gradski funkcioneri odobrili projekat.

Komentari (1)

nedjo

13.09.2017 16:11

moglo ovo u 2 reci da stane