Bioskop Film Projektor
Shutterstock
Bioskop Film Projektor

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ove godine u takmičarskom programu Srpski film našlo se pet premijernih ostvarenja koja će biti u trci za nagrade: najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik, biće dodeljena nagrada žirija, kao i nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu i najbolji debi.

Publika Festa imaće prilike da vidi ostvarenja "O bubicama i herojima" kojio će se konačno naći na velikom platnu čak sedam godina nakon završetka snimanja. Režiju ovog dugo očekivanog ostvarenja potpisuje Petar Pašić, poznat po filmu "Mi nismo Anđeli 3", a scenario uz reditelja potpisuju Nikola Pejaković i Dimitrije Vojnov.

"Ederlezi Rising" je naučno fantastični film smešten u socijalističku distopiju.

Ovo je debitantski dugometražni film Lazara Bodrože, poznatog po interaktivnom filmu Über Life, a scenario potpisuje Dimitrije Vojnov, na osnovu pripovetke Zorana Neškovića.

Novi film Dejana Zečevića "Izgrednici" svetsku premijeru je imao na filmskom festivalu u Čikagu. Scenario potpisuje Đorđe Milosavljević, a glavne uloge tumače Marta Bjelica, Radovan Vujović i Mladen Sovilj.

"Horizonti" su debitantski dugometražni film Svetislava Dragomirovića, koji je takođe autor scenarija. Svetska premijera održana je na 39. internacionalnom filmskom festivalu u Kairu.

Ovaj film na jedinstven, metaforičan način, prikazuje propast čovečanstva kroz raspad jedne disfunkcionalne porodice obavijene lažima i prevarama.

"Banditi u potrazi za mamom" su takođe debitantski film mladog reditelja Koste Ristića, koji potpisuje i scenario. Film prati družinu braće i sestara koji zbog komplikovanih porodičnih odnosa žive tomsojerovskim detinjstvom; beže iz škole i provode vreme na ulicama i zabitima Beograda.