Sef Banka
Shutterstock
Sef Banka
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Trideset kilograma zlata u polugama, grumenu i prahu, više od 2.600 zlatnika, predmeti od zlata, brilijanata, dijamanata i bisera, uključujući krunu kraljice Marije, zlatni medaljon s njenim likom i likom kralja Aleksandra, kao i privezak sa fotografijom Romanovih, numizmatička zbirka, posuđe od srebra i zlata, ordeni Karađorđeve zvezde...

Sve to i dalje čeka u vrećama u trezoru Narodne banke na beogradskoj Slaviji da se završe sudski postupci koji bi dokazali da su njihovi vlasnici članovi dinastije Karađorđević. A da bi se postupci okončali naslednici kraljevske porodice uprkos povremenim nesuglasicama moraju da sednu dogovore se i zajednički nastupe pred sudom. Jer samo tako će se identifikovati šta je tačno kome pripadalo. Za to je potrebna pomoć neke relevantne strane aukcijske kuće poput "Sotbija".

Ukoliko to ne urade sva je prilika da će stvari i dalje ostati zapečaćene u državnom sefu. Zato su u toku pregovori.

Pošto je Prvi osnovni sud pre izvesnog vremena odbio zahtev advokata naslednika kraljevske loze da se ova imovina izuzme iz ostavinske mase Josipa Broza Tita, kao što je odbio i zahtev maršalovih naslednika da im bilo šta vrati, postavlja se pitanje šta će biti sa ovim dragocenostima. Komisija ih je popisala pre tri godine. Većina stvari iz čuvenog "depoa 555" poznatog i kao Titov sef ima žig koji ukazuje da su pripadale kraljevskoj porodici, kralju Aleksandru i kraljici Mariji, ali i knezu Pavlu i knjeginji Olgi. "Depo 555" je formiran posle Titove smrti od stvari koje su nađene kod njega.

Tagovi

Komentari (3)

GGG

14.02.2016 03:54

To pripada NARODU a ne nekakvim kraljevima, vladarima, a naročito ne "naslednicima"

zoran

14.02.2016 08:55

@GGG - Da je srece i drzave to bi trebalo dati u invalidsko , penzijsko osiguranje, a te nazovimo kraljeve i kojekakvu bagru proterati iz Srbije.

JA

14.02.2016 13:17

@GGG - KARADJORDJEVICI SU DOSLI POSLE TOLIKO GODINA U SRBIJU, SVI SKOLOVANI CAK I RODJENI NA ZAPADU I TAMO RASLI A ONDA SU POKAZALI SVU NEKULTURU BANDITIZAM I ALAVOST I GRAMZIVOST I MEDJU SOBOM SE POSVADJALI NA KRV I NOZ OKO KUCA I TANJIRA SUPE...TAKI SU ELITA? PLAVA KRV? HAHAHONI DA VODE DRZAVU A NE UMEJU SVOJE STRASTI DA KONTROLISU? ONI SU PROPALA JUGOSLOVENSKA DINASTIJA KOJA JE PLJUNULA NA SVE STO JE SRPSKO..IMAM VISE PLAVE KRVI OD NJIH BAS KAO I MNOGI MEDJU VAMA SRBIMA KOJI SU POTOMCI NEMANJICA