Gej par
Profimedia
Gej par
Foto: Profimedia

Otkriće je već izazvalo kontroverze jer sugeriše da se ljudi ne rađaju kao homoseksualci, nego to postaju pod uticajem okoline. Takođe, povećalo je zabrinutost među pojedincima kako će se sada tretirati ova seksualnost, prenosi N1.

Novo istraživanje Univerziteta u Kaliforniji još nije zvanično objavljeno, ali je bilo predstavljeno na godišnjem sastanku Američkog društva za humanu genetiku u Baltimoru.

Naučnici su proučavali 37 identičnih muških blizanaca, među kojima su bili parovi od kojih je jedan homoseksualac. Otkrili su da je
moguće reći da li je muškarac bio hetero ili homoseksualac praćenjem sitne promene u načinu funkcionisanja njegovog DNK nakon rođenja, inače, područje poznato kao epigenetika.

Epigenetika je naučna disciplina u biologiji, odnosno genetici, koja proučava nasledne promene u ekspresiji gena koje nisu uzrokovane promenom u DNK nizu. Koristi se takođe za proučavanje stabilnih, dugoročnih promena u transkripcijskom potencijalu stanice koje nisu nužno nasledne. Za razliku kod genetike, epigenetika se zasniva na promenama koje se zbivaju izvan DNK niza (genotipa), te promenama ekspresije gena ili fenotipa stanice. Poznato je da epigenetske promene pokreću spoljni faktori kao što su hemijska izloženost, zlostavljanje u detinjstvu, prehrana, vežba i stres.

Istraživači su identifikovali devet područja u genomu gde su geni funkcionisali drugačije kada je blizanac homoseksualac. Naučnici tvrde da mogu predvideti sa 70 odsto tačnosti da li je čovek "gej" ili "strejt" jednostavnim gledanjem ovih delova genoma.
homoseksualci zastava
Izvor: Pixabay

"Prema našim saznanjima, ovo je prvi primer prediktivnog modela za seksualne orijentacije na temelju molekularnih markera", rekao je vođa tima naučnika dr. Tak Ngun.

"Seksualna privlačnost je temeljni deo života, a o njoj nismo mnogo znali na genetskom i molekularnom nivou", dodao je.

"Nadam se da će ovo istraživanje pomoći u boljem razumevanju samog sebe i objasniti zašto smo ovakvi kakvi jesmo", zaključio je Ngun.

Britanski naučnik Tim Spektor rekao je da je ovo zanimljiva studija koja treba da se tretira sa "oprezom" dok se naučni rad zvanično ne objavi.

"Oduvek je bila misterija zašto jedan od identičnih blizanaca, koji dele sve gene, bude homoseksualac", rekao je Spektor, profesor genetske epidemiologije na Kraljevskom univerzitetu u Londonu.

"Epigenetske razlike su očiti razlog za ovako ponašanje, a ova studija pruža dokaze za to", utvrdio je naučnik.