Liker od jaja
Profimedia
Liker od jaja

Profimedia

Liker od jaja, Foto: Profimedia

Sastojci:

3 žumanca
250 g šećera
100 g mleka u prahu
300 ml mleka
kašičica ekstrakta vanile
300 ml votke

Postupak:

1. Od 300 ml mleka odliti 100-150 ml i razmutiti sa mlekom u prahu da ne bude grudvica i da se dobije gusta glatka smesa, kao mekše testo. Ostatak skuvati sa 200 g šećera, pa dodati razmućeno
mleko u prahu. Kuvati još malo, mešati žicom i ostaviti da se prohladi.

2. Žumanca pomešati sa 50 g šećera, pa sipati u šerpicu sa debljim dnom. Varjačom mešati na najtišoj vatri dok se šećer ne otopi, a žumanca postanu vruća, ali ne smeju da se lepe za dno šerpe, otprilike sedam do 10 minuta. Preko žumanaca sipati mleko, dodati vanilu, promešati, poklopiti i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

3. Procediti, pa doliti 300 ml votke, sipati u čašu, dobro zatvoriti i čuvati u frižideru.

SAVET PLUS:

Za neobičan dekor na čašama koji će privući svačiju pažnju - komadiće opranih, osušenih i izlomljenih ljuski od jajeta zalepite na čašu, a kao lepak koristite razmućeno belance naneto četkicom u tankom sloju na unutrašnji deo ljuske. Ovo pripremite dan unapred.

Tagovi

Komentari (1)

zoki

31.12.2016 14:40

zvuci i deluje odvratno.