Leto i lubenica to su srca dva
shutterstock
Leto i lubenica to su srca dva

shutterstock

Leto i lubenica to su srca dva , Foto: shutterstock

Ne pljuckajte, jedite koštice!

Prethodno čišćenje semenki i njihovo pljuckanje u toku jela postalo nam je normalno. Ali izgleda da smo čitavog života grešili! Semenke lubenice bi, naime, trebalo da pojedemo. Semenke bi trebalo pustiti da proklijaju, a potom ih osušiti i oljuštiti, nakon čega se dobija veliki izvor proteina. Štaviše, u svega jednoj osmini šoljice ima čak deset grama proteina.

 

Ove semenke pored proteina sadrže vitamin B, magnezijum, mononezasićene i polinezasićene masti, koji smanjuju nivo holesterola, rizike od raznih upala, srčanog udara i šloga. Seme lubenice najsličnije je suncokretovom. Jedan od načina upotrebe je i kao dodatak salatama, a mogu i da se grickaju kao „klasične” semenke.

Prirodna vijagra

Kažu da sok od lubenice deluje kao prirodna vijagra jer sadrži velike količine citrulina, aminokiseline koja podstiče širenje krvnih sudova i na taj način poboljšava cirkulaciju. Ovakav sok lako možete da napravite u blenderu. Po želji dodajte izmrvljen led i malo kisele vode.

Da vam bude još slađa

Postoji jedna caka da vam lubenica bude još sočnija. Kada isečete parčiće, začinite ih sa malo soli. Osim što će so lubenici dati slatkasto-slani ukus, dodatno će naglasiti slatkoću lubenice, zbog koje ćete voćnu „kraljicu leta” još više zavoleti.

KAKO IZABRATI ONU PRAVU

Pri kupovini cele lubenice odaberite onu čija težina odgovara njenoj veličini, a kora je glatka i ne previše sjajna.

Kada udarite po kori, zvuk ne sme da bude šupalj, a strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom sazrevanja mora da bude žućkasta.

Ako kupujete sečenu lubenicu, obratite pažnju na boju i svežinu voća. Lubenicu čuvajte u frižideru celu ili sečenu najviše nedelju dana. Isečenu lubenicu omotajte plastičnom folijom da biste sprečili njeno isušivanje i upijanje mirisa druge hrane.