Benjamin Netanjahu
Profimedia
Benjamin Netanjahu

Profimedia

Benjamin Netanjahu , Foto: Profimedia

Netanjahu je ilustrovao kako je decenijama kasnije Holokust i dalje centralni deo psihe Izraela.

Obraćajući se prisutnima na glavnoj ceremoniji u Memorijalnom centru Holokausta Jad Vašem, Netanjahu je rekao da najveći neprijatelj Izraela Iran, kao i teroristička organizacija Islamska država, "javno teže da unište jevrejsku državu".

On je rekao da je lekcija Holokausta da "moramo biti sposobni da se sami branimo protiv svih pretnjih i svakog neprijatelja" i da mu je ta lekcija putokaz "svakog jutra i svake večeri".

On je kazao da se Izrael transformisao u jaku naciju s jednom od najjačih snaga u svetu, upozorivši one koji teže da je unište da će "dovesti sebe u opasnost od uništenja".

Svetske sile su znale za masovno uništenje Jevreja već 1942. godine i da su saveznici intervenisali bombardovanjem logora smrti milioni ljudi bi bili spaseni, dodao je on.

Takođe je rekao da iako nije bilo ničega na nivou i obimu Holokausta, u Drugom svetskom ratu svet je stajao skrštenih ruku i nije intervenisao u masovnim ubistvima od Kambože do Sudana i sada u Siriji.

Međutim, rekao je Netanjahu "usred tame ima svetlih tačaka", a među njima je "odlučan odgovor" predsednika SAD Donalda Trampa "na pokolj sirijske dece hemijskim oružjem".

On je aludirao na američki raketni udar ovog meseca na sirijsku vazdušnu bazu za koju SAD veruju da je bila polazna tačka za napad hemijskim oružjem na civile u kome su ubijene desetine.

Netanjahu je takođe podsetio da Izrael nije apatičan na patnje u Siriji, podsetivši da je ta zemlja pomogla hiljadama ranjenih Sirijaca koji su došli do severne izraelske granice, obezbeđujući im medicinsku pomoć u bolnicama u Izraelu.

Izraelski predsednik Ruven Rivlin je ocenio da je pogrešno misliti da je svaka kritika Izraela antisemitizam i da, kako je rekao, "Holokaust nije objektiv kroz koje bi trebalo da se ispituje naša prošlost i budućnost".

Izraelska zastava je bila spuštena na pola koplja tokom ceremonije na kojoj je izgovoren kadiš-jevrejska molitva za mrtve. Šest preživelih je simbolično zapalilo šest baklji u znak sećanja na po jedan milion žrtava.

Obeležavanja Dana Holokausta nastvlja se sutra dvominutnim ćutanjem na zvuk sirene širom Izraela u 10 sati po lokalnom vremenu.

 

Komentari (1)

Ja

23.04.2017 23:10

Ma ogavni ste bre, ceo svet vas mrzi! Umesto rata izmedju muslimana i hriscana, imacete na kraju rat svih protiv vas!