Dijana Marinković
Privatna arhiva
Dijana Marinković

Privatna arhiva

Dijana Marinković, Foto: Privatna arhiva

Osnovni sud u Vranju osudio je danas na po tri godine zatvora otorinolaringologa Darka Civkanovskog i anesteziologa Slavišu Kanačkog zbog nesavesnog lečenja petogodišnje Dijane Marinković iz Čukovca koja je preminula u januaru 2011. godine tokom hospitalizacije.

Istom presudom izrečena im je i mera bezbednosti zabrane vršenja lekarskog poziva i dužnosti od po pet godina nakon izdržane zatvorske kazne.

Oni su osuđeni su zbog krivičnog dela - teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći.

Ovo je prvostepena presuda, tako da osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacinom sudu u Nišu.

Devojčica je umrla na dečijem odeljenju Opšte bolnice u Vranju 8. januara 2011. godine nakon gušenja, usled potpunog zatvaranja disajnih puteva na početnom delu grkljana.

Mediji su ranije preneli da su nakon prijema u Službi hitne medicinske pomoći devojčica bez pregleda prebačena na dečije odeljenje u Bolnicu, a da su roditelji morali da razvaljuju bolnička vrata jer im se ćerka gušila.

U zbrinjavanju petogodišnje Dijane učestvovalo je protoro lekara specijalista, a o smrti je roditelje u 04:45 obavestio Kačanski.

Prema nalazima i mišljenjima sudsko-medicinskog odbora veštaka iz Niša i Beograda, dvojica optuženih lekara su nesavesno lečili devojčicu jer nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost deteta.

Veštaci su takođe, kako pišu mediji, naveli da lekari nisu obavili preglede iz domena svojih specijalnosti, da nisu organizovali hitan transport u operacionu salu, zatim da nisu obavili medicinsku intrubaciju zbog obezbeđenja prohodnosti disajnih puteva niti se pripremili za trahotomiju u slučaju da zbog otoka postupak ne uspe.

Na obdukciji je, kako je navedno, utvrđeno da je Dijana umrla od gušenja, kao posledice jake upale grla.

Komentari (1)

nina

07.11.2016 16:53

Na zalost ovakvih tragedija ima mnogo, sto je mozda neshvatljivo i treba o ovome pisati da se ne zaboravi. I treba te lekare osuditi, ali, kako, na koliko.? Oni ce posle tri godine izaci na slobodu, a Dijane nikad vise nece biti