Plodnost sperma spermatozoidi planiranje porodice
Shutterstock
Sapun Higijena

Shutterstock

Sapuni kvare spermu, Foto: Shutterstock

Parabeni u sapunima, kremama za sunčanje, kozmetici, lekovima i deterdžentu smanjuju kvalitet sperme. Osim toga, naučnici su otkrili da parabeni menjaju oblik spermatozoida i njihovu veličinu, čineći je abnormalnom, što se povezuje s neplodnošću.

Oni menjaju i DNK u spermi i tako ograničavaju brzinu spermatozoida, što sve zajedno utiče na teškoće pri začeću. Spermatozoidi postaju slabije pokretni i slabije su šanse da će nakon ejakulacije doći do jajašca i oploditi ga. Vrlo je teško izbeći parabene jer su široko rasprostranjeni, ali možemo pokušati da smanjimo njihov uticaj korišćenjem proizvoda na kojima piše da ne sadrže parabene, objašnjavaju stručnjaci koji su radili na ovoj studiji. Ovo istraživanje je uključilo uzorke 315 muškaraca koji su već posećivali kliniku za
plodnost. Potom je istraženo kolika je količina parabena u tim uzorcima. Rezultati su pokazali da je prisutnost ovih hemikalija bila povezana s neplodnošću.

Jedna   vrsta parabena - butilparaben - pokazala se posebno štetnom za spermu, odnosno značajno je uticala na njen kvalitet. 

Komentari (2)

Jole

29.08.2017 08:12

To je istina sa parabenima, ali je, takodje, istina da u svakom trecem braku na svet dolaze deca od razlicitih oceva, o cemu "glave porodice" pojma nemaju, tako da dosta zena ovaj slucaj sa parabenima ovako resava. Dosta njih je proveravajuci da li mu deca imaju njegov. DNK utvrdili da su deca dosla od nekog drugog izvora.

vlajko

31.08.2017 12:29

Znaci seksajmo sr s za rezultat je kriv paraben hahahaha ko koga stigne.