Lekar
Stock Photo
Lekar

Stock Photo

Ilustracija, Foto: Stock Photo

Pod ovo osiguranje potpadaće sve greške i napravljena šteta koja ne podrazumeva krivičnu odgovornost i ne ugrožava direktno život pacijenta.

Tu spadaju loše odrađeni estetski zahvati, pogrešno prepisane terapije, fizičke povrede i ožiljci nastali na pregledima.

Direktor LKS Milan Dinić kaže da će komora već danas sa osiguravajućim kućama potpisati ugovore, koji će, kako se naglašava, biti od koristi i lekarima i pacijentima .

Najvažnija stvar je da ovo osiguranje neće pokrivati lekare koji snose krivičnu odgovornost ili su krivično gonjeni u procesu lečenja. Ukoliko se ceo poroces uspešno završi, osiguranje će pokrivati po jednom lekaru godišnje od 12.000 do najviše 20.000 evra u zavisnosti od težine greške i posledice. Osim novca koji bude dala osiguravajuća kuća, u ovaj fond će ići i novac od kamata oročenih upisnina lekara od pre 10 godina - objašnjava Dinić i dodaje:

- Ako pacijent tuži lekara zbog pogrešnog lečenja i dobije spor, lekar će od ovog osiguranja brzo i lako moći da plati odštetu i sudske troškove , Sve će se praktično rešavati po automatizmu, bez razvlačenja po sudovima. Jedini kriterijum biće da li učinjena greška podrazumeva krivičnu odgovornost, što bi značilo da bi od novca mogli da se naplate pacijenti kojima su ostali ožiljci  posle operacija ili onima kojima je prepisana pogrešna terapija, pod uslovom da im nije ugrožen život - kaže Dinić.

Ideja Lekarske komore Srbije naišla i na podršku većine medicinskih stručnjaka. . Direktor KBC "Zvezdara" dr Petar Svorcan kaže da se ovakav model već godinama primenjuje na Zapadu i da je dobrodošao i u Srbiju.

- Veoma je bitno da u procesu podjednako zaštićeni i lekari i pacijenti, jer je odgovornost podjednaka. podržavam ovaj postupak Lekarske komore prema svojim članovima, jer biti odgovoran za nečiji život nije nimalo naivna stvar. Takođe je važno i za pacijente da osim adekvatne zdravstvene pomoći dobiju i odštetu ukoliko se ne daj bože ispostavi da je neko od kolega napravio grešku - smatra dr Svorcan.

Sa njim je saglasan i predsednik Udruženja za zaštitu i prava pacijenata Miroslav Petrović.

- Poslednjih godina mnogo pacijenata je stradalo lekarskom greškom. Smatam da je krajnje vreme da ova norma stupi na snagu u nadi da će se poslovati po pravilu i da neće biti samo novac presudan, već isključivo bezbednost i zdravlje pacijenata - naglašava Petrović.

Komentari (7)

selena

26.01.2017 02:06

Ma, divota.Ionako poubijase pola Srbije bez ikakvih sankcija a sad mogu da zamislim .Bas ce da ih bude briga da li ce neko da umre ili ne kad drugi placa.Umesto da se uvede red u oblast koja je najgora po svemu donose se ovakvi zakoni koji jos vise smanjuju osecaj odgovornosti tih ionako debelo zasticenih" belih medveda".

Vesna

26.01.2017 06:44

O kojoj odgovornosti pacijenta oni pričaju zbog nesavesnog lečenja, loše urađenih estetskih operacija, pogrešne dijagnoze, pogrešnog recepta ? Ovo nema ni u zemlji Dembeliji. Još i da "kovverte" budu deblje, pa i zbog tanjih da pacijenti odgovaraju a lekari budu zaštićeni !!!

nina

26.01.2017 07:35

A ko ce uopste priznati da je neki lekar kriv? Oni obicno nisu krivi ni za sta. Vrana oci ne vadi

una

26.01.2017 18:55

Kako je odgovornost podjednaka? Molim doticnog da nam objasni!

bez svesti i savesti

26.01.2017 21:00

Meni ovo lici na zastitu lekara, a ne pacijenata. Lekaru je apsolutno sve jedno da li ce pacijent dobiti odstetu, jer ne ide iz njegovog dzepa. Inace ih nije briga za reputaciju, jer po pravilu nastavljaju da rade kao da se nista nije desilo cak i kad naprave gresku sa tragicnim posledicama. Jednostavno se izgube u masi svojih kolega koji ih stite jer su svesni da i sami lako mogu biti u istoj situaciji. To nam je dobropoznata slika i prilika, nekada casnog i plemenitog zanimanja... Boze pomozi.

tek sad, kuku nama

26.01.2017 21:08

.................sam naslov govori ko je ovde, i dalje i jos vise, osiguran i zasticen............

nedjo

26.01.2017 22:49

oni su retke zverke