Ledeni desert od lubenice
Granita je naziv za ledeni desert koji potiče iz Italije. Legenda kaže da je "prava" granita samo ona koju možete probati na Siciliji, ali u svakom delu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju osvežavajućeg deserta.
Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njene popularnosti u što debljim "kristalićima". Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje se s glavnim ukusima, piše Zadovoljna. Najčešće su to limun, bobičasto voće, menta, kafa ili bademi.
Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode.
Potrebno je:
1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 supene kašike šećera
Priprema:
Izvadite koštice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro izblendajte dok ne dobijete tečnu smesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom, a ako nemate ni to, iskoristite gnječilicu za krompir.
Ubacite smesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, kašičicom ili viljuškicom ‘stružite’ granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim posudicama ili čašama po želji.