Doktor El Zubi Anan
Alo!
Doktor El Zubi Anan

Alo!

Doktor El Zubi Anan, Foto: Alo!

Zemunac iz Jordana već 50 godina živi u Srbiji, ali je još „stalno nastanjeni stranac“ bez srpskog pasoša! 

Ginekolog i akušer dr Anan el Zubi (69) odbijen je za srpsko državljanstvo, iako je u Beogradu završio Medicinski fakultet, zasnovao porodicu, lečio i porađao žene, stekao penziju, dobio dozvolu za privatnu ordinaciju i još kao penzioner nesebično pomaže pacijentima.

- Već 40 godina lečim žene od steriliteta i porađam ih. Osedeo sam, jer svakoga dana vičem ženama da idu na preglede. U Beograd sam došao 1968. i završio Medicinski fakultet. Na volonterskoj specijalizaciji iz ginekologije i akušerstva bio sam u GAK „Narodni front“, a posle sam prešao u Dom zdravlja Zemun, radio u Boljevcima, Dobanovcima i Surčinu i stekao penziju. Živim Zemunu, a 1982. sam dobio ličnu kartu za stranca, koju produžavam svakih pet godina. Imam dozvolu za privatnu ordinaciju, ali sam još „stalno nastanjeni stranac“! - kaže u ispovest za „Alo!“ dr Anan el Zubi i ističe da mu zakon Jordana ne pravi smetnje da dobije drugo državljanstvo.

Sraman gest: Lečenje žena nije u interesu Srbije!

Doktor kaže da je najveću neprijatnost doživeo 2012, kada se obratio Ministarstvu zdravlja Srbije i zamolio da Vladi Srbije bude upućen predlog da mu se odobri državljanstvo, jer je tadašnji pomoćnik ministra zdravlja dao negativno mišljenje o njegovoj humanoj profesiji! - Uvažavajući doprinos i značaj poslova koje dr El Zubi obavlja u oblasti zdravstvene zaštite žena, smatramo da se oni ne mogu tretirati kao poslovi od interesa za Republiku Srbiju, tako da nisu ispunjeni uslovi, u ovom slučaju, za podnošenje predloga Ministarstva zdravlja za prijem u državljanstvo Republike Srbije - napisao je tadašnji pomoćnik ministra.  

 

On je 18. januara 2011. podneo zahtev za državljanstvo MUP-u Srbije, Upravi za upravne poslove, a rešenje je doneto 24. oktobra 2017, posle nepunih sedam godina! Iz Uprave je dobio kratki dopis da pošalje zahtev za otpust iz državljanstva Kraljevine Jordana. Tada se obratio Ambasadi Jordana u Beču i dobio pismo „da Jordan nema prigovor na to da njihovi državljani imaju dvojno državljanstvo“. Nepunih sedam godina kasnije dobio je šturi odgovor „da je ispunio uslove po zakonu, ali da postoje razlozi od interesa Srbije“ da ga odbiju! 

Doktor El Zubi Anan

Alo!

Doktor El Zubi Anan, Foto: Alo!

- Otkačili su me kao da sam državni neprijatelj broj jedan! Iskreno sam rekao: „Ljudi, treba mi pasoš za kongres lekara u Istanbulu!“ Zahtev je ležao skoro sedam godina u fioci, a na kraju su me grubo odbili. Napisali su mi da sam ispunio zakonske uslove, ali da postoje „razlozi od interesa za Srbiju“ da mi ne odobre državljanstvo, ne navodeći o čemu je reč. Čekao sam Zakon o dvojnom državljanstvu, jer nisam hteo da se odreknem svog državljanstva. Da sam hteo da se odreknem svog državljanstva, to bih uradio još za vreme Tita. Čist sam kao suza, pošteno radim i nesebično pomažem svima, a odbili su me po kratkom postupku, i to posle sedam godina čekanja - jada se Zemunac iz Jordana.

Doktor je 22. decembra 2017. podneo tužbu Upravnom sudu Srbije protiv MUP-a Srbije, Direkcije policije i Uprave za upravne poslove i tražio da se poništi rešenje kojim je odbijen za srpsko državljanstvo. Upravni sud Srbije je 23. marta 2018. presudio u njegovu korist i naredio da MUP donese novo rešenje i da se rukovodi primedbama suda, koje su navedene u presudi.

- Po oceni Upravnog suda Srbije, doktor je osnovano ukazao da su mu povređena zakonska prava. U rešenju nisu navedeni razlozi zbog kojih je dr El Zubi odbijen za državljanstvo. Osim toga, iz dokaza koji se nalaze u spisima i nose oznaku „poverljivo“ ne može se zaključiti šta predstavlja smetnju za pozitivno rešavanje zahteva za prijem u državljanstvo Republike Srbije - navodi se u obrazloženju presude Upravnog suda Srbije.

Doktor kaže da je poslednji put bio u Jordanu 2006. kada mu je sestra umrla.

- Iz Srbije nisam izašao 12 godina. Imao sam dve poslovne ponude, jednu za Ameriku, gde mi je živeo jedan brat, a drugu za Dubai, kod drugog brata, ali sam izabrao da živim u Srbiji. Izgleda da sam nekome sumnjiv… Pitam se samo kako mogu da budem sumnjiv ako ne izlazim iz Srbije. Ličnu kartu produžavam svakih pet godina. Prošle godine sam morao da platim 5.000 dinara jer sam 10 dana prekoračio rok zbog bolesti. Pitam se da li sam kažnjen u ovoj zemlji, jer ne mogu da dobijem srpski pasoš - kaže ginekolog i moli nadležne da mu pomognu da reši problem od životne važnosti.

 Vukotić: Manekenke olako do pasoša, a doktor čeka

Advokat Vukotić Marjan, punomoćnik El Zubija, kaže da je doktor odbijen jednom rečenicom i da mu je Srbija, koju voli, zaključala vrata. - Presudilo je diskreciono pravo potpisnika rešenja, koji pukim citiranjem zakonske norme pokazuje da nema razumevanja za suštinu problema. Bez obrazloženja, na pola strane, srušen je nečiji život, sva nadanja i vera u državu koju je odabrao i voleo kao svoju. Nemušto i nejasno rešenje nema utemeljenje u pravu. Priznajemo, MUP se nije poveo za olako datim državljanstvima brojnim manekenkama, muzičarima, glumcima i ljudima koji ne bi mogli ni da pronađu Srbiju na geografskoj karti, dok su doktoru godinama postavljane prepreke. Očekujemo da će nepravda biti ispravljena posle presude Ustavnog suda - kaže advokat Marjan Vukotić.

 

Komentari (19)

Zeljko

07.04.2018 20:55

Nasao si cije ces drzljanstvo da trazis,pa ovde nikad nije bilo u interesu drzave necije znanje i uspeh,ovde ako nesto znas i umes svi te mrze

Gagi-Ragi

07.04.2018 21:36

Sramota od Srbije, odnosno od nadležnih! Nekima su nosili državljanstvo "na ruke i pravili sebi putovanja i verovatno dnevnice i troškove /Žarko Laušević, Sigal, ... , a čoveku koji je ceo radni vek proveo i svoju mladost ostavio ovde , ne daju! Šta drugo reći nego, domaći idioti! Palo nekom da može da tera silu nad drugima!

dejan

07.04.2018 22:08

Doktore, nisi ubo pravi posao kao recimo Andrijana Lima

XXL

07.04.2018 22:29

Možda je uvaženi doktor trebao da se deklariše kao migrant i da podnese zahtev za azil. Sramota za državu Srbiju da takvi ljudi ne mogu da ostvare osnovno pravo u državi kojoj su sve dali - sebe, decu ... porodicu. Naravno pasoši i državljanstva se dele i onima kojima to nikad ne bi palo na pamet da traže od države Srbije i za koju nikad nisu dali onoliko koliko Ovaj čovek.

Marija

07.04.2018 22:35

Ovo je za rubliku VEROVALI ILI NE: Zasto se to desava u mojoj zemlji.,,,,

Penzioner

07.04.2018 23:26

Zato je drzavljanstvo dato i kurti i murti, a ja budala opet zgranut Srpskim neodgovornim i bahatim nazovi funkcionerima, koji bez kinte u dzep ne resavaju nista, ako im Bog odozgo suprotno ne naredi!

DR

07.04.2018 23:43

Важно је дати Сиријцима државлјанство а не оваквим људима.

lara

08.04.2018 07:05

Baš me čudi, obzirom da su se Toma,Dačić i Vučić nadavali pasoša kome god su hteli.

Gavra

08.04.2018 08:12

Da si Ralf Fajns, neka starleta ili fudbaler dobio bi preko noci a ovako si opasnost za Srbiju. Bitno je da neki mali Sirijac u buducnosti moze da bude predsednik Srbije, sto da ne???? Ne brini nista, ako za tvoj slucaj sazna onaj ko treba dobices ga koliko sutra.

sasa

08.04.2018 08:15

ne shvatate vi to.Naime drzavi nije u interesu da leci svoje stanovnike jer svaki izleyeni pacijent posle trazi penziju,platu posao itd.Samim tim i lekari su visak.Prost prime odose svi da rade tamo gde se pacijent ceni jer kada ga izlece on treba drzavi da doprionosi

ludimilojko

08.04.2018 08:26

Ako je za utehu..... Rođen sam u Beogradu, majka je u trenutku mog rođenja imala državljanstvo Srbije, a ja sam ga dobio posle punih sedam godina razno raznih peripetija.

Goran

08.04.2018 09:35

E moj doco ko ti kriv sto ne znas da crtas,vidim na tv u onaj mali dobio drzavljanstvo i on i njegova porodica.Ocigledno je crtanje uslov

Ninana

08.04.2018 16:02

Najbolji doktor ikada! Niko kao on! Pacijenta nikada nije odbio!

Starlera

08.04.2018 16:05

Covek zarobljen u srbiji???

Dzoni1983

08.04.2018 17:58

Najbolji doktor,mnogima je pomogao,sve najbolje doktore,dobices ti nas pasos,Zemun je uz tebe!!!pozdrav Zubi

Сараџогла

08.04.2018 18:10

Докторе,узми да црташ и ете ти га наше држављанство?То ти кажем.

Zaza

08.04.2018 22:43

Bas bih volela da se na zvanicnom sajtu objavi koje to uslove stranac treba da ispuni da bi dobio pasos,a sta bi ga trajno sprecilo u tome.Koji su sve likovi,usput,nicim zasluzeno,dobili pasose....Koji li je doprinos Lime,Ralfa, Sigala i njima slicnih,Srbiji?Sta to znaci,dam ti skolu,posao,penziju,dokumenta,a ne dam ti pasos?Moze mi se?Malo je reci sramota!

Branislava

09.04.2018 12:35

Najbolji i najdivniji moj doktore, da je moguce, ja bih Vam rado poklonila moje drzavljanstvo. Ovo je jedna tuzna zemlja, gde se prave vrednosti retko cene, gde se pamet ne vrednuje. Nadam se da ce ovaj tekst procitati neko ko moze da Vam pomogne jer ste odavno zasluzili to sto trazite.

Maki

11.04.2018 18:49

Za Anana velika podrška kao coveka,doktora i druga. Naravno da treba da dobije državljanstvo. Srbijo, počni da cenis prave vrednosti!