Vakcina
Profimedia
Kajgana

promo

Kajgana, Foto: Promo

Srbija je možda jedina zemlja na planeti u kojoj je većina dece alergična na jaja! Da apsurd bude veći, upravo ta alergija adut je roditeljima da ne vakcinišu svoju decu MMR vakcinom - protiv malih boginja, zauški i crvenke, a da zbog toga ne snose zakonske konsekvence.

Sudeći po broju izdatih potvrda alergologa, kako „Alo!“ saznaje, ta „epidemija“ uzela je maha i skoro svako drugo dete ne sme ni da lizne kajganu u vrtićima i školama. S druge strane, roditelji te dece dosad nisu prijavili vaspitačima i učiteljicama da strogo vode računa o tome da njihova deca ne dođu u dodir sa jajima!

Vakcina

Profimedia

Vakcina, Foto: Profimedia

Naravno, kako tvrde epidemiolozi, epidemija alergije na jaja je izmišljena, kao i da postoje indicije da stručnjaci pišu potvrde za 50 do 100 evra kako bi se izbegla vakcinacija!

Lažne potvrde i o vakcinaciji

Prof. dr Zoran Radovanović kaže da ga mnogo više brinu lažne potvrde koje roditelji dobijaju od nekih lekara da su im deca vakcinisana!

- To je tek apsurd. Nije dokazivo, niti mogu da kažem ko to radi, ali su se pojavile informacije da ima i toga u Srbiji - kaže on.

Prof. dr Zoran Radovanović, naš najčuveniji epidemiolog, potvrđuje za „Alo!“ da su i do njega došle te informacije i dodaje da alergija na jaja u mnogim zemljama više nije kontraindikacija za primanje MMR vakcine.

- U istoriji civilizacije nikad se nije desilo da toliki broj dece odjednom postane alergičan na jaja. Roditelji vuku lekare za rukav da im izdaju potvrde o toj alergiji za njihove mališane. Onda odvedu dete u kolektiv i ne kažu vaspitačici da moraju da paze jer je njihovo dete alergično na jaja. Baš ih briga! Neka jede kajganu! Jasno je da je podvala u pitanju. S druge strane, nesrećni pedijatri u domovima zdravlja moraju da odlože vakcinaciju deteta na šest meseci ukoliko im roditelji donesu potvrdu od alergologa iz klinika ili privatnih ordinacija - opisuje prof. dr Radovanović najnovije stanje u zemlji i dodaje da postoje razlike u propisima kada su Evropa i svet u pitanju, te da negde više ne važi da je alergija na jaja kontraindikacija za primanje vakcine, a da se naši stručnjaci još pridržavaju toga zbog nejasnih propisa.

- U zavisnosti od proizvođača vakcine, u nekim njihovim uputstvima za korišćenje vakcine još se pominje alergija na jaja kao kontraindikacija za primenu vakcine. Strepe roditelji, vode dete kod lekara da dokazuju alergiju, a s druge strane, isto to dete onda guta jaja u vrtiću. Ne spremaju se posebni obroci za njih. Tiganj u kojem su pečene te namirnice, ako je prava alergija u pitanju, mora da se opere i po nekoliko puta ako se u njemu sprema nešto drugo za alergično dete - navodi taj stručnjak i dodaje da roditelji vode decu i na testove intolerancije na hranu.

- To je veliko foliranje i ništa ne znači - kaže on i dodaje da je u Srbiji od morbila već obolelo više od 2.200 građana, komplikacije je imalo njih oko 300, kao i da očekuje da će epidemija trajati do kasnog proleća.

Komentari (8)

zix

18.02.2018 23:03

Postoji li sankcija za one koji izdaju lažne potvrde?

budababa

19.02.2018 05:11

@zix - postoji. 150 e

Ovo se zove:

19.02.2018 07:01

Instinkt.Protivotrov.Cilj opravdava sredstvo.Šut protiv rogatog.Opstanak.Istina.Sve za ljubav.U zdravom telu zdrav je duh. Istinu o vakcinama!!! Slobodna odluka o vakcinisanju!!!

Ivana

19.02.2018 07:21

@Ovo se zove: - Meni je Vaš stav ok ali takvima država treba da zabrani vrtic i omogući školovanje kod kuće. Postoji nešto sto se zove društvena svest i kolektivni imunitet pa ako ne želite da ispoštujete idite van civilizacije, lovite, sakupljajte plodove i živite u skladu sa prirodom.

Tasa

19.02.2018 10:12

Još jedan opšti stav protiv roditelja i lobiranje za vakcinisanje.

Marina

19.02.2018 10:27

Cuj, veliko foliranje. Kakav rečnik ima ovaj doktor. Pa, naravno da ce roditelji sve da urade da zaštite svoju decu. Nego će vama da veruju a doktori svojoj deci lažno upisuju u karton da su primila vakcinu.

MM

19.02.2018 10:46

Za sve nevakcinisane napraviti vrtiće na dalekoj periferiji, pa neka ih tamo vaspitavaju nadrilekari i pevaljke.

Mirko

19.02.2018 11:59

Neka stradaju njihova deca,da se spasimo vise epidemije mi vakcinisani.