Srbija će Iračanima poslati i tenkove T-55
profimedia
Srbija će Iračanima poslati i tenkove T-55

profimedia

Srbija će Iračanima poslati i tenkove T-55, Foto: profimedia

Prema rečima vojnog analitičara Vlade Radulovića, ostaje da se vidi kako će 30 tenkova T-55, koje je Beograd poklonio Bagdadu, biti dopremljeni na Bliski istok - preko privatnog posrednika, ili...

- Pomenuti tenkovi su kod nas bili na otpisu, ali sada se postavlja pitanje kako će biti isporučeni Iraku. Postoji opasnost da se ponovi situacija kao kada je BiH donirala tenkove, kada su privatne kompanije iz SAD bile posrednik u celom poslu i preprodale ih po punoj ceni Iračanima, iako je u pitanju bio poklon. S druge strane, Irak već ima oko 320 tenkova, najviše tipa T-72, i znamo da su naručili dodatne količine.Naravno, ostaje da se vidi hoćemo li nakon ove donacije sklopiti možda i neki novi aranžman sa Bagdadom, da li u vidu isporuke oklopnih vozila, samohodnih haubica ili obuke njihovih oficira kod nas. S druge strane, ovim se otvoreno stavljamo u prvi plan borbe protiv terorizma i svesno preuzimamo rizik koji ide s tim - navodi Radulović.

Naravno, dobra saradnja Iraka i Srbije nije ništa novo, pa i ne čudi da iračka armija u obračunu sa islamskim teroristima koristi i našu „lastu”.

- Ne treba zaboraviti da mi odavno imamo dobru saradnju sa Irakom i da smo im prodali naše školsko-borbene avione tipa „lasta-95“, koji su se odlično pokazali u borbama protiv islamista. Dejstvovali su u borbama oko Mosula i gde god je to bilo potrebno - navodi Radulović. 

Komentari (1)

ja

28.03.2017 10:30

Igramo se a mogu nas razbucati kp zvecke