Laka letnja užina
Nutricionisti smatraju da je najzdravije jesti lakšu hranu više puta dnevno, a evo nekih predloga za ukusnu letnju užinu koja će vas zasititi, ali ne i ugojiti!
PEČENI PARADAJZ
POTREBNO JE:
2 paradajza, pola kašike maslinovog ulja, pola kašike peršuna, 1/2 kašike origana, 1/2 kašike sušenog bosiljka, 1/2 kašike ekstrakta belog luka, 2 čena izmrvljenog belog luka, 150 g nemasnog feta sira
PRIPREMA:
Stavite polovine paradajza u posudu za pečenje i prelijte maslinovim uljem. Podelite peršun, origano, bosiljak, beli luk i svež i u prahu tako da na svakoj polovini paradajza bude pomalo. Zatim prekrijte folijom i pecite na 250 stepeni 20 minuta, pa tri minuta pre nego što izvadite jelo iz rerne sklonite foliju da se sir malo zapeče. Kada sir dobije zlatkastožutu boju, jelo je spremno za serviranje.
SLADOLED OD BANANE
POTREBNO JE:
2 banane, 2 kašike ekstrakta od vanile
PRIPREMA:
Isecite banane na kolutiće (što sitnije, ali da ne budu izgnječene) i stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata, mada bi najbolje bilo da u zamrzivaču prenoće. Kada izvadite banane iz zamrzivača, miksajte ih u blenderu dva i po minuta, nakon čega će se pretvoriti u ledeni krem. Posle dva minuta miksanja ubacite i ekstrakt od vanile, pa nastavite još pola minuta. Odmah sipajte u činije i služite.
REZANCI SA SIROM
POTREBNO JE:
320 g testenine, 200 g kravljeg punomasnog sira, 80 g kisele pavlake, 2 dl mleka, 0,4 dl maslinovog ulja, 4 jajeta
PRIPREMA:
Izmutite jaja i sir, pa dodajte kiselu pavlaku, mleko i ulje. Testeninu skuvajte u slanoj vodi, procedite je i umešajte u fil od sira i jaja. Uspite sve u pleh i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta ili dok gornja površina ne dobije koricu.
MINI-SALATA
POTREBNO JE:
12 čeri paradajza, 70 g sveže mocarele, kašika seckanog svežeg bosiljka, kašika balzamiko sirćeta
PRIPREMA:
Iseći čeri na polovine, pa zatim i sir na komade slične veličine. Sve sastojke izmešati u činiji i servirati.
SALATA OD LUBENICE
POTREBNO JE:
lubenica - parčići iseckani na veličinu zalogaja, 1/2 šoljice belog balzamiko sirćeta, 1 1/2 kašika maslinovog ulja, 1/2 šoljice svežeg soka od lubenice, kašika iseckanog svežeg lista nane, kašika iseckanog crvenog luka, 1/2 šoljice nemasnog feta sira, lišće sveže nane (za dekoraciju), so i biber
PRIPREMA:
Isecite lubenicu na komade veličine zalogaja i ostavite sa strane, a sirće so i biber izmešajte dok se so ne otopi. Polako u preliv umešajte maslinovo ulje i sok od lubenice, pa dodajte iseckanu nanu. Lubenicu, sir i luk stavite u veliku činiju pa prelijte mešavinom začina koju ste pripremili. Nežno mešajte salatu dok sastojci ne budu ravnomerno raspoređeni, pa odozgo nabacajte cele listove nane i servirajte.
PEČENO GROŽĐE
POTREBNO JE:
450 g grožđa, maslinovo ulje, so, timijan (3- 4 listića), četvrtina šoljice lešnika, 1/2 šoljice rikote, kašika meda, kašika vanile, tost hleb
PRIPREMA:
Zagrejte rernu na 250 stepeni, pa u nju stavite grožđe i lešnik i pospite tamjanom i maslinovim uljem. Promešajte sve, kako bi sve bilo nauljeno, pa stavite u rernu i pecite 10-15 minuta, u zavisnosti od toga koliko želite da vam grožđe bude pečeno. Kada sve izvadite iz rerne, uklonite timijan. U činiji pomešajte vanilu, med i sir, pa tu mešavinu nanesite na tost, a preko toga prelijte mešavinu grožđa i lešnika iz rerne.
GRATINIRANI PARADAJZ
POTREBNO JE:
600 g paradajza, 40 ml ulja, 40 g rendanog parmezana, 12 g svežeg začinskog bilja po ukusu - bosiljak, timijan, so
PRIPREMA:
Operite paradajz i svaki presecite napola, pa polovine grilujte na zagrejanom roštilju ili teflonskom tiganju sa sasvim malo ulja. Potom svaku polovinu paradajza pospite začinskim biljem i rendanim parmezanom i složite ih u pleh i kratko zapecite u rerni u kojoj je uključen samo gornji grejač.