Temperatura vrućina živa toplomer
Alo!/Ana Paunković
Temperatura vrućina živa toplomer

Alo!/Ana Paunković

Temperatura vrućina živa toplomer, Foto: Alo/Ana Paunković

U srcu prestonice juče je bilo kao u kotlu. Temperature od Pionirskog parka, pa do Trga republike bile su u rasponu od 45 stepeni Celzijusovih, pa do “prijatnih” 38 u hladu. U autobusima je bilo najprijatnije jer je živa našeg termometra, u 26-tici, na primer, u kojoj je radila klima, merila osvežavajućih 35 stepeni!

Od podneva, pa do 14,30 časova, koliko je ekipa “Alo!” provela na asfaltu, sreli smo malo prolaznika, a na ulici je bio samo onaj ko to mora. Đonovi obuće bukvalno su se topili, pekli kožu tabana, pa su pojedini građani, koji su zbog nečeg morali da stanu, podizali naizmenično prvo jednu, pa drugu nogu.

- Ovo je neizdrživo - komentarisali su vremenske (ne)prilike.

Pionirski park bio je pust. Na suncu je neizdrživih 45 stepeni, a u hladu 40. Retki prolaznici bili su vidno nervozni, a niko od njih nije bio raspoložen za priču. Nešto malo dalje, na Trgu Nikole Pašića, kod fontane bilo je prijatnijih 38.

- Ovde sam od 10 ujutru. Ima posla. Moram nekako da izdržim. rashlađujemo se - malo pijem vode, malo fontana. Sednem i u hlad. Kako je građevincima, putarima, ženicama iz “Zelenila”, koje i sad sređuju cveće, meni je dobro! Radim do osam uveče - kaže za “Alo!” Mira. M. (61), prodavačica sladoleda pored fontane.

Ona dodaje da spada u “staru gardu”. Kod nje nema visokog i niskog pritiska.

- Ako hoćeš nešto da radiš, onda radi! Ako ne, sedi kući - mudruje ona, dok nas pita šta kaže naš termometar.

- U baš je vruće - komentariše živu i njemu koja se zaustavila na 38. podeoku u hladu gde sedimo.

Sevdija Feta (82) malo dalje hrani golubove. Kaže da joj ne smeta vrućina kada je napolju, dok kod kuće ne može da je podnese.

- Pravo da vam kažem juče nisam htela da izađem iz kuće. Danas sam izašla u devet ujutru. Lepo mi je. Ponela sam leba za mene, ali sam shvatila da ga neću pojesti. Vrućina je. Više pijem vode. Zato ga delim s golubovima. Znam da bi trebalo da ležim, ali mi je bolje ovde - kaže Sevdija.

Stiže osveženje!

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže za “Alo!” da ćemo danas lakše disati na severu Srbije, gde će temepratura pasti na 31 stepen Celzijusovih, dok će se 37 zadržati na jugoistoku zemlje.

- Dodatno osveženje donosiće nam slab do umeren severni vetar. Mali su uslovi za pljusak sa grmljavinom. Međutim, tokom noći između srede i četvrtka očekuje se naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, daljim padom temeprature. Biće pojačan svereozapadni vetar. U četvratk će se temeprature kretati od 25 do 33 stepena, na jugu i jugoistoku. Biće oblačno, ne očekuju se obilne padavine, a duvaće umeren i jak severozapadni vetar - naveo je on.

Malo dalje parkirana je cisterna u kojoj je pijaća voda. Dolaze ljudi i pune flašice, ali ne žele da komentarišu neverovatnu vrelinu. Odmahuju rukom.

Jedini kome 40 stepeni ne znače ništa je M.M. (18). Kaže da je izašao da završi neke poslove. Na pitanje koji su to tako neodložni poslovi zbog kojih je sada napolju, on otkriva da mu ne smeta vrućina.

- Volim sunce i leto. Ništa mi nije problem. Hvala našem gradu što nam je obezbedio vodu na svakom koraku - rekao nam je on smejući se i nastavio žurno dalje.

Dok smo stizali na Trg republike, termometar je prijavljivao 37 u hladu, tik do male fontane, iza stanice autobusa. Na njenoj ogradi sedela Kona Ismailović (35):

- Radim ovde. Vrelije je u zgradi nego pored fontane. Da ne moram da budem na poslu nigde ne bih mrdnula iz kuće. Zamračila bih sve, pustila ventilator i ležala - kaže nam Kona.