Sebastijan Kurc
Profimedia
Sebastijan Kurc

Profimedia

Sebastijan Kurc, Foto: Profimedia

Sebastijan Kurc, kancelar Austrije, poreklom je iz Bačke - vojvođanske opštine Temerin, nedaleko od Novog Sada. Informacija o poreklu najmlađeg austrijskog kancelara objavljena je na “Fejsbuk” stranici “Zontagsblata”.

Kako objašnjava isti izvor, baka austrijskog kancelara je nekada davno iz Temerina, silom prilika, krenula u svet. Priča o poreklu Kurca zainteresovala je temerinskog etnologa Adama Ištvana, koji je odlučio da je detaljnije istraži.

Posebno, kad je vidio tekst o porodici Kurc iz Temerina. Prelistavanjem matičnih knjiga rođenih, saznao je da je Sebastijanova baka Magdalena Miler rođena u Temerinu 1928. godine. Saznao je, takođe, da su Milerovu, posle Drugog svetskog rata, proterali komunisti u Austriju.

Tamo se udala za jednog seljaka i rodila kćerku Elizabetu, koja se kasnije venčala sa inženjerom Kurcom, sa kojim je i dobila sina Sebastijana.

Celu priču o porijeklu Sebastijana Kurca potvrđuje i knjiga o temerinskim Nemcima. U knjizi piše da je Sebastijanova baka Magdalena živela u kući sa brojem 1459. Tačnu lokaciju te kuće danas je teško odrediti, jer je varošica posle Drugog svetskog rata znatno promenila izgled.

Komentari (6)

Kvaka 22

15.01.2018 15:58

Zar u katastru nema podataka o lokaciji kuće? Drugo to je poreklo po ženskoj liniji a kao što znamo merodavno je po muškoj liniji. Ali opet je dobro i nije dobro. Zašto su je proterali? Jer je bila dobra? Za koga?

Megi

16.01.2018 00:20

@Kvaka 22 - Ti si verovatno pao sa Marsa. Baba se prezivala Miler, znaci Nemica, cela Vojvodina su bili folksdojceri, kojima je Tito oteo privatnu imovinu i naselio koloniste iz Like, Bosne, Crne Gore, Korduna... Nije Kurc Lala, nego Nemac.

MiPoK

15.01.2018 16:26

Vrlo su interesantne promene prezimena ovog gospodina kroz naše padeže. Jedino u nominativu i vokativu prezime ne poprima smešnu konotaciju, na našem jeziku, a promene kroz ostalih pet padeža su simpatično smešne. U pisanoj formi i nije toliko interesantno, pošto se prezime mora pisati velikim početnim slovom, ali usmeno je to poprilično smešno, pa čak i vulgarno. Zamislite da voditelj Dnevnika treba da izgovori prezime u lokativu (na kome, na čemu). Vrlo je interesantan naš jezik, zar ne?

mile

15.01.2018 16:31

i mi Kurca za trku imamo

nedjo

15.01.2018 16:58

@mile - podržimo kurca

nedjo

16.01.2018 08:52

@mile - i te kako