Vučjanka
T. S
Vučjanka

T. S

Reka Vučjanka, Foto: T. Stevanović

U ovom živopisnom kanjonu reke Vučjanke u leskovačkoj varošici Vučje okupilo se stotinak ljubitelja projinog brašna, kačamka na leskovački način i drugih đakonija.

Manifestaciju je biranim rečima otvorio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

- Lokalna samouprava je izdvojila značajna sredstva za razvoj infrastrukture u Porečju i Vučju,i u granicama mogućnosti će uvek podržavati ovu manifestaciju kao i druge koje doprinose razvoju turizma i primarne poljoprivredne proizvoidnje - istakao je, između ostalog, gradonačelnik Cvetanović.

Varošica Vučje

T. Stevanović

Varošica Vučje, Foto: T. Stevanović

Skup je održan pred "Jovkinom brvnarom",vodenicom starom više od 200 godina, koja je nedavno renovirana.

- Nasledio sam je od dede Jovana i ona neprekidno melje godinama. Mlela je brašno i hranila sirotinju za vreme Prvog, a i Drugog svetskog rata. Hvala leskovačkoj Gradskoj upravi što nam je omogućila građevinski materijal da je obnovimo, da bi moja deca nastavila njenu bogatu tradiciju - priča 80-godišnji Bora Mihajlović.

Kanjon Vučjanke, poznat po vodenicama

T. Stevanović

Kanjon Vučjanke, poznat po vodenicama, Foto: T. Stevanović

Odmah iznad velikog vodopada Vučjanke, a u neposrednoj blizini jednoj od najstarijih hidroelektrana u Srbiji, poređano je 13 vodenica. Do sada ih je renovirano četiri, ali se Vučjanci nadaju da će uz pomoć donatora renovirati i ostale u skorije vreme.

Komentari (1)

XXL

06.10.2017 16:42

A šta niko nije konsultovao Savu Savanovića? Da je član jedne stranke mogao bi da otvori tu manifestaciju.