Nela Kuburović
Alo!/Ana Paunković
Hapšenje Srba na Zakintosu

EPA

Hapšenje Srba na Zakintosu, Foto: EPA

Srbija je spremna da pruži svu pravnu pomoć ako to bude potrebno u postupku koji bi eventualno mogao biti pokrenut u Grčkoj protiv državljana Srbije osumnjjičenih za ubistvo Amerikanca na ostrvu Zakintos, poručila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Gostujući na Pink televiziji, Kuburović je objasnila da je sada neophodno sačekati da vidimo šta će da kaže istračni sudija, odnosno da li će krivični postupak protiv osumnjičenih biti pokrenut, kao i koja će biti kvalifikacija eventualnog krivičnog dela.

Što se pak tiče pisanja medija da SAD traže izručenje osumnjičenih kako bi im se sudilo na teritoriji te zemlje, Kuburović je rekla da to sada isključivo zavisi od sporazuma o međunarodnoj pomoći koji imaju Grčka i SAD.

Napomenula je da i Srbija i SAD imaju takav sporazum, ali da on, kako je objasnila, nije stupio na snagu jer ga Amerika još nije ratifikovala.

Kuburović je, međutim, rekla da ovaj slučaj koji se dogodio na Zakintosu nema nikakve sličnosti sa slučajem Mladina Kovačevića, koji je pre par godina u jednoj tuči u SAD naneo teške telesne povrede američkom državljaninu.

Ministarka je kazala i da je Ministarstvo pravde i predstavnici Ambasade Srbije u Grčkoj u stalnom kontaktu sa porodicama osumnjičenih.

Podsetila je i da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom boravka u Grčkoj o ovom slučaju razgovarao sa tamošnjim ministrom policije.

Komentari (3)

Branko

12.07.2017 09:28

Još jedna u nizu uspešnih poseta našeg predsednika.

Sneza

12.07.2017 09:35

I treba. Svoje ljude trebate svugde da gledate i stitite. To sta su radili sami nek vide jel ok. Ali od strane Drzave je veoma lep gest.

E PA NE MOŽE

12.07.2017 10:43

AMERI TO TAKO! SUDI SE PREMA MESTU IZVRŠENJA DELA ILI MESTU STANOVANJA OKR! PREMA TOME VAŠ ZAHTEV JE NEOSNOVAN!