Kiša Vreme Vremenska prognoza
Profimedia
Kiša Vreme Vremenska prognoza

Profimedia

Ilustracija , Foto: Profimedia

Nekada se verovalo da su ovakve padavine sastavljene od krvi koja je prolivena u ratu, te da zato ona sama najavljuje nove sukobe. Ipak, danas je jasno da kišu obogaćuje pesak iz Sahare, a jedino što on najavljuje je da ćete posle posla morati ili u perionicu, ili na hemijsko čišćenje.

Meterolozi objašnjavaju odakle pesak iz Afrike u kiši nad Srbijom.

- Za nama je veoma topla sedmica, koju su okarakterisala jaka južna strujanja. Dolazilo je priliva veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, te su temperature bile i za 10-ak stepeni više nego što je to prosek za sredinu aprila. Ujedno sa prilivom toplog vazduha došle su i ogromne količine peska iz Sahare. Ove čestice su, prelazeći preko Mediterana, pokupile vlagu sa mora - objašnjava meterolog Đorđe Đurić.

Na tom putu došlo je do kondenzacije, nastali su oblaci, a samim i kiša.

- Na svim automobilima, garderobi, prozorima, vegetaciji vide se tragovi te obojene ili prljave kiše, koji će tek biti primetni kada se kaplje osuše. Proteklih mesec, dva ovo se javljalo češće, te smo tako krajem marta imali "žuti" sneg u Ivanjici, samo dan nakon što su Kavkaz prekrili narandžasti smetovi. Ipak, rekao bih da je u Srbiji koncentracija peska u kiši verovatno najveća baš danas. Još sutra bi situacija mogla biti ista, ali od od utorka uveče kreću severni vetrovi, koji će rasterati oblake pune peska - objašnjava Đurić.

Pre nego što je meterologija mogla da ponudi objašnjenje, narodi širom sveta su stragovali od prašnjave kiše. Ona se pominje čak i u "Ilijadi", kao loše predskazanje. Kada bi pesak iz Afrike stigao do Engleske verovalo se da se "mleko i puter pretvaraju u krv i da umiru kraljevi". U srednjovekovnoj Nemačkoj "krvava" kiša smatrala se za jedan od vesnika kuge.

Kako da očistite zaprljale površine

Mada koncentracija peska u kiši nije velika kao pre 50-ak godina, kada su vrhovi Durmitora osvanuli potpuno rumeni, automobili, odeća i stakla će morati na pranje.

Ukoliko se odlučite da automobil odvezete u perionicu, potrudite se da ga večeras parkirate u garažu ili ispod neke nastrešice, kako vam ne bi propao sav posao.

Iskusne domaćice savetuju da se prozori od peska iz Afrike najbolje čiste pomoću hladne vode, deterdženta, sirćeta i dobrog brisača za stakla. Ukoliko ovo poslednje nemate, stari trik sa novinskom hartijom i dalje može da posluži.

Iako su mrlje od peska veoma ružne, na odeći nisu tvrdokorne, te ih i obično pranje u mašini može skinuti. Ipak, najbolje je da ne dozvolite da se skore, već da ih, ako ste u mogućnosti, što pre stavite u bubanj.

Komentari (13)

buba

16.04.2018 19:00

ne plasite vise ljude u srbiji...takva kisa pada i u sloveniji

slobodan2231

16.04.2018 20:33

@buba - Danas je ista kisa padala i u Becu.

Zasavje

16.04.2018 21:18

@buba - Upravo tako!Jos i led -grad padao kao lud.Katastrofa bas bila.

gurovic ljubo

16.04.2018 19:03

sto to huci sutjeska krv lije po njoj divizija Savina bije teski boj!mi smo vodili teske bojeve sa komsijama prijateljima i oni sa nama a Sava boj protiv fasizma i domacih izdajnika.Sutjeska danas cuti ali odroni i klzista na Zelengoti Tjentistu odroni na Cemernu najavljuju novu katastofu bez haubica topova i komsisko prijateljske pjesadije.

koky

16.04.2018 22:57

@gurovic ljubo - Odroni i klizista ne ukazuju ni na kakvu katastrofu vec na bespravno i neplanski posjecene sume! :) Morali rukovodeci sebi da obezbede ....koga briga za tudje kuce :(

TANJA

16.04.2018 20:24

STA JE SVE NAROD U SRBIJI PRETRPEO I STA SVE TRPI,OVA KISA JE NISTA.NEPRIMETNO.

ko to tamo peva

16.04.2018 20:43

kako ljudi takva kisha

dr Dejan

16.04.2018 21:18

Kod nas je sve predskazanje, obična prirodna pojava.

MALI PERICA

16.04.2018 21:20

Oteram auto na top, 50 din, jel je od teget bio sav boje blata. . I evo ga . Opet isto. . Sta da se radi . . Opet po 50 kinti.

Сараџогла

17.04.2018 07:41

@MALI PERICA - Оперем ја у дворишту на месту где перем своје опеле да вода оде ди треба и одем у кућу да донесем средства за да ауто намиришем и да му га дам по једну чашицу шљивке.Богами,биле две.Одем да ауто намиришем а оно,бато,натачкан жутом бојом.Шта сам овим 'тео да кажем.Ете,да имам три добра опела и посебно место ди их перем и намиришем.Сељачка посла.

voja

16.04.2018 22:30

pa evo i u italiju isto tako vec nedeljama kisa crvena i puna peska to ovde niko ne komentarise kao neko zlo ,to se samo po srbiji pricaju koje kakve price o vradzbinama i glupostima

Vuk

17.04.2018 07:17

@voja - Boles. Sujeverje kao izvor mentalnih bolesti.

Trezan

17.04.2018 08:43

Zar ne postoji dan u godini da se u stampi ma stase desilo ne spominje krv,rat i kakvo jake gliposti