Fabrika 14. oktobar
T.G.
Fabrika 14. oktobar

T.G.

Fabrika 14. oktobar, Foto: T.G.

Potvrđeno je da je odbor poverilaca ovog nekadašnjeg kruševačkog giganta prihvatio ponudu češke kompanije.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je gostujući na RTS da češka kompanija Tatra "ulazi" u Industriju mašina i komponenti 14. oktobar u Kruševcu.

- Tatra ulazi u uništeni 14. oktobar u Kruševcu, "Čarapani", imaju još jedan razlog za optimizam i radost - rekao je Vučić .

U Industriji mašina i komponenata, koja je nekada imala 8.000 zaposlenih, 8. februara ove godine proglašen je bankrot.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju pokretne i nepokretne imovine Industrije mašina i komponenata 14. oktobar iz Kruševca, metodom neposredne pogodbe uz prikupljanje pisanih ponuda.

Fabrika 14. oktobar

T.G.

Fabrika 14. oktobar, Foto: T.G.

Oglašena imovina nalazi se na lokaciji IMK 14. okotobar u Kruševcu. Reč je o objektima metaloprerađivačke industirje, građevinskom zemljištu, osnovnim sredstvima, inventaru, konstruktivnoj i tehničkoj dokumetaciji...

Procenjena vrednost oglašene imovine je oko 4,8 milijarde dinara.

Predstavnici češke kompanije Tatra su prošle godine bili u poseti Kruševcu i IMK 14. Oktobar, a prodaja Česima, koja je već više puta najavljivana, sada je i zvanično potvrđena.

Dugovanja industrije prema komercijalnim bankama, fondovima i dobavljačima iznose 14,4 milijardi dinara, a sedamdeset odsto je prema Komercijalnoj banci, Poreskoj upravi i Fondu za razvoj.

Bivši radnici, njih oko 1.500, potražuju od 24 do 26 zaostalih plata.

Tri pokušaja prodaje IMK "14. oktobar", poslednji u avgustu, završena su neuspehom jer nije bilo interesenata za kupovinu pokretne i nepokretne imovine koja je procenjena na 4,6 milijarde dinara.

Inače, ovo nekada najveće kruševačko preduzeće, u kome država ima 90 odsto vlasništva, nikada nije privatizovano.

U fabrici je trenutno po ugovoru o delu angažovano oko 150 ljudi.