Hrska pod zubima, a zbog steroida strada sve u organizmu
profimedia
Hrska pod zubima, a zbog steroida strada sve u organizmu

profimedia

Hrska pod zubima, a zbog steroida strada sve u organizmu, Foto: profimedia

U najhrskavijem delu piletine, koji većina nas slatko voli da pojede, najčešće se talože steroidi koji se daju pilićima preko hrane da bi ubrzano rasli. Krilca su zbog toga, kako kažu stručnjaci, najnezdravija namirnica, jer se većina hormona data piletu pri tovljenju koncentriše u kožici.

Nutricionistkinja Branka Mitrović objašnjava za „Alo!“ da uzgajivači pilićima često daju pojačane količine estrogena koje loše utiču na zdravlje žena.

- Na krilcima uglavnom ima mnogo kože koju ne skidamo kada jedemo, a u njoj se ti hormoni najviše zadržavaju, kao i u masnoćama ispod nje. Cela piletina je sama po sebi puna opasnih steorida, ali kada skinete kožicu i jedete samo belo meso, unesete manje steroida, pa je zato taj deo mesa donekle zdraviji - kaže Mitrovićeva i pojašnjava kako da prepoznate opasnu piletinu.

- Da je piletina puna steroida možete i sami videti kada pripremate pileće meso, koje se tada bukvalno izduva, baš kao i bilderi koji ih uzimaju, pa se smanje kada prekinu.

Piliće kljukaju svim i svačim kako bi što pre dobili na težini

profimedia

Piliće kljukaju svim i svačim kako bi što pre dobili na težini, Foto: profimedia

Ti hormoni uglavnom izazivaju veće lučenje estrogena, kaže Mitrovićeva, i oni su glavni krivci za stvaranja cisti u organizmu, konkretno na jajnicima i grudima kod žena. Kod muškaraca može da dovede do impotencije.

- Naravno, da ne bude zabune, povremeno i uravnoteženo unošenje tih namirnica ipak ne može da škodi.
Međutim, tu nije kraj štetnosti pilećeg mesa. Osim cisti i problema sa potencijom, hormonima nakljukana piletina, kako objašnjava doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić, može da dovede i do upale štitaste žlezde.

- U piletini su od hormona mnogo opasniji koksidiostatici, jer kod pilića dovode do disbalansa hormona, a kod ljudi oštećuju štitastu žlezdu. Problemi sa ovom žlezdom su sve češća pojava i kod dece uzrasta od osam do 10 godina. Iako su hormoni zabranjeni, pilići se i dalje tove svega mesec dana. Za kratko vreme “nabiju” pile na dva-tri kilograma, a to nije normalno i veoma je opasno jer se uglavnom sve to deponuje u mesu i kostima živine. Stavljaju pilićima u hranu te preparate koji su štetni po zdravlje i zato pothitno treba da se menjaju pravilnici o stočnoj hrani, a kako sam video, ministar poljoprivrede je to nedavno i najavio - kaže Stojšić.

Komentari (5)

vlada

22.09.2016 13:34

Šta mislite od čega devojčice od 12 godina imaju grudi veće od svojih majki,dečaci istih godina su visoki po 190 cm i nose obuću br 45.Pilići samo prvog dana doboju hormon rasta,a kasnije jedu koncentrat sa antibiotikom,od koga i potiče specifičan smrad kupovne piletine.Na našem tržištu ne postoji koncentrat bez antibiotika,to možete proveriti u svakoj polj. apoteci.1991 godine mi je trebalo 3 meseca da utovim konzumno pile na 2,7 kg,danas za 42 dana dobijem orlušinu od 3,8 kg koja smrdi.

xicb510

22.09.2016 20:42

@vlada - Ma da veliki doktor Miroslav Stojsic Dok je radio ka sef inspekcije bio najkorumpiraniji lik koji je pustao da se prodaje djubre sto tada nije zabranivao stvari o kojima sada prica

momazver

23.09.2016 11:14

@vlada - xcib-e,Stojšić je i tada pričao,govorio i dokazivao, onome ko je HTEO da sluša!*Duga* i *Praktična žena* su u NEZAVISNOJ analizi OTROVA u hrani, u Vinči, dokazali da aditivi od 20 uzorkovanih suhomesnatih proizvoda u njh 17 su u prevelikoj količini i ZAPRAVO OTROVI! Trovačima nije falila dlaka s glave.Za Stojčića su rekli:-*Lud! Uvek talasa*.Novinarima su smanjene plate,jer su *pustili* spisak trovača u novine a trovači su zbog toga otkazali zakupljen reklamni prostor.TAKO JE I DANAS!

Драгомир

22.09.2016 20:19

Нема шта нема а да не изазива рак!Педери пропагирају да секс између жене и мушкарца изазива рак!ПА НЕ ИЗАЗИВА?Ма,бре,знамо али да причамо!Када грлиш пса његов дах ће допринети да добијеш рак!Када се понеш на орах и додирујеш његово лишће добићеш рак!Када те опрљи она коприва ето ти рак на плућима!Ако те уједе миш добићеш рак.Ако се удариш са чекићем по прстима рак ти не гине!Ако се посечеш на љуштуру од јајета ето ти рак ... Толико!Ајд сада ви дописујте?Не могу ја све сам да измишљам!

Orvel

23.09.2016 07:33

Narucen tekst i placena propaganda prodavaca svinjskog i juneceg mesa.Kako stvari stoje i boljim zivotom u koji nas je Vucic uveo uskoro na nasoj trpezi ni nece biti stetnog mesa,ne zbog stetnosti vec cene.