Romi traže svoje pravo na rad na  raskrsnici
Nebojša Raus
Romi traže svoje pravo na rad na  raskrsnici

Nebojša Raus

Romi traže svoje pravo na rad na raskrsnici, Foto: Nebojša Raus

Rešit Bahtiri iz Kragujevca kaže da 33 godine radi na raskrsnicama.
- Ja od svoje sedme godine perem šoferšajbne... Sada imam 41 godinu, ali počeli su da nam pišu kazne... Dvoje su i udarili, kada su hteli da nas sklone. Nikada nisam oprao staklo na silu, a počeli su da nas biju. Priđem, pitam, operem, pa ko kako časti...

Imam četiri sina, svi uče školu, idu redovno. Žena ne radi, ona je raseljeno lice. Ljudi koji prolaze i znaju me donose mi stvari, odeću i patike i za mene i za decu. Stanu, daju nam i odu. Niko se ne žali što perem stakla, ali policiji smetamo, a i njima smo prali kola. Ne krademo, radimo to što možemo. Pisali su nam kazne, od pet do 20.000 dinara. Na kraju ćemo da idemo u zatvor, da odrobijamo to, jer pare nemamo - kaže Rešit Bahtiri.

Radije će u zatvor,  jer nemaju da  plate kaznu

Nebojša Raus

Radije će u zatvor, jer nemaju da plate kaznu, Foto: Nebojša Raus

Dok je iskusna ekipa perača stakala protestovala i uglas vikala: „Hoćemo da radimo, nećemo da krademo“, vozači su ih pozdravljali, odjekivale su sirene... Svi su im mahali, pružali ruku, aplaudirali.
Arserovski Begani kaže da već 10 godina radi na semaforu...

- Ne daju nam da radimo, pišu kazne... Kažu da deca moraju u školu, a odakle da ih školujemo? Šta da radimo, da l’ treba da krademo? Ima nas oko 20 u gradu, raspoređeni smo po glavnim raskrsnicama... Borimo se da prehranimo decu. Eto, ja sam mehaničar, završio sam srednju školu, ali niko me neće, jer nemam radno iskustvo. Ceo život provedoh ovde sa sunđerom i kofom, na pranju stakala. Svakog dana se borimo za život, za ‘leba... Ako smo mi najveći problem u državi, onda neka nas hapse. A mi znamo da nismo... Umesto da nam pomognu, pišu kazne - kaže Begani.

Perači šoferki u Kragujevcu održali protest

Nebojša Raus

Perači šoferki u Kragujevcu održali protest, Foto: Nebojša Raus

U Skupštini grada kažu da kazne ljudima koji peru stakla na raskrsnicama ne piše inspekcija, niti komunalna policija. Ispostavilo se da akciju protiv njih sprovodi MUP zbog ugrožavanja saobraćaja i lične bezbednosti, remećenja javnog reda i mira, kako se kad proceni.

Komentari (6)

saw

17.08.2016 09:14

ko im je napravio transparente ???

miki

17.08.2016 10:21

Ako je ovo tačno to je strašno:Čovek "radi" 33 godine na raskrsnici,odnosno džabolebari 33 godine.Što je najgore i decu uče isto.Neka uzmu stvarno da rade nešto.Saobraćaj je se višestruko povećao i ubrzao i veoma su realna opasnost ne samo za sebe već i za druge.Vozači u poslednji trenutak menjaju trake da bi ih eskivirali.Svaki put kada prodjem kroz KG smučimi se kada ako prolazim tim raskrsnicama.

Aleksandar

17.08.2016 10:53

Ima da se kopa, ima da se sredjuje sikara po Kragujevcu., spomen park Sumice je zapostavljen, lopate, kramp, asove, grabulje u ruke. Ne opsedajte ljude na semaforu. Valjda ce Cika Vucke da vam uvede radnu obavezu, dzabalebarosi, pijavice zemlje Srbije. To sto pricete je laz za skolu vam nesto treba. Vama je skolovanje besplatno, vama je zdarvstvo besplatno. Ovde u BGD-u vas voze gradckim autobusima posebnim samo za vas.

Bojan

17.08.2016 11:23

Zaboravio je da kaže da prima i socijalnu pomoć od države kao lice koje ne može ništa da radi. Takodje nije tačno da ne prave problem jer od njih čovek ne može da stane na semafor. Često su spremni i na fizički obračun.

Sale

17.08.2016 12:02

@Bojan - Toliko su agresivni da to nije normalno. Kada se upali crveno zaleću se uglavnom na skupocene automobile koji nemaju KG registraciju i ne pitaju da li treba da operu šoferke. Jednom sam video da je jedan tip izašao iz auta sa bejzbol palicom ali su se vrlo brzo razbežali. Dok sam izvadio mobilni da to snimim upali mi se zeleno. To što neki komentarišu da treba da nešto da rade, pa oni da su hteli i znali da rade ne bi visili po raskrsnicama. Ovako se reklamiraju kao socijlani problem. Lakše je.