Miro Kovač
Profimedia
Miro Kovač

Profimedia

Miro Kovač, Foto: Profimedia

Kovač je u pauzi ministarskog zasedanja EU naglasio da "Hrvatska deluje vrlo pozitivno, mi trenutno pomažemo i tražimo zajedno s Evropskom komisijom i holandskim predsedništvom EU rešenje kako bismo nastavili proces pregovora u slučaju Srbije".

Hrvatska, rekao je on, traži da se kao merila za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, od Beograda postave puna saradnju s Haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cele bivše Jugoslavije, i obezbedjenje prava hrvatskoj manjini u Srbiji.

"Lično sam optimista i mislim da ćemo naći to rešenje, Hrvatska je vrlo pozitivna i deluje konstruktivno", izjavio je Kovač.

On je istakao da se u Zagrebu očekuje da nova vlada Srbije bude proevropski orjentisana i da "uspostavimo partnerske, dugoročno prijateljske odnose".

"A u tom cilju", naglasio je hrvatski ministar, "moramo rešiti pitanje nasledja rata, i moramo razgovarati o tome da postoje neke dobre stvari u odnosima izmedju Hrvatske i Srbije".

"Recimo ekonomski odnosi se dobro razvijaju, odnosi u civilnom društvu se dobro razvijaju. Ove neke političke stvari ćemo rešiti dijalogom", ocenio je Kovač.

Hrvatski ministar je dodao da se dogovorio sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem da poseti Srbiju, ako, kako je rekao, taj poziv bude i dalje otvoren nakon formiranja nove vlade u Beogradu.

On je naveo da je dobre razgovore imao nedavno i sa ministarkom za evropske integracije Srbije, Jadrankom Joksimović.

Govoreći o otvaranju poglavlja u pregovorima EU-Srbija, šef hrvatske diplomatije je naveo da Hrvatska "ne blokira Srbiju, nego traži poštovanje merila".

Kako je rekao, "Hrvatska deluje vrlo pozitivno, mi trenutno pomažemo i tražimo zajedno s Evropskom komisijom i holandskim predsedništvom EU rešenje, kako bismo nastavili proces pregovora u slučaju Srbije".

On je rekao da se "ne seća" da je iko spominjao blokadu kada je Srbija čekala skoro dve godine od formalnog otvaranja pregovora do otvaranja prvih poglavlja.

"Medjutim, sada kada nema još nikakvih odluka o poglavlju 23, Hrvatska se u nekim medijma u Srbiji svaki dan proziva", primetio je Kovač.

"Nema potrebe za tim", rekao je on, dodavši da je "Hrvatska je najbolji prijatelj svim zemljama Jugoistočne Europe jer ih najbolje poznaje, i ima najveći interes da se te zemlje približe članstvu u EU-u, jasno kada ispune merila".

Na pitanje novinara ima li Hrvatska i jednu zemlju - saveznicu u EU, koja podržava njen stav o poglavlju 23 u pregovorima sa Srbijom, Kovač je rekao da su svih 27 članica EU-a saveznice Hrvatske.

"EU ima 28 članica i Hrvatska je jedna od njih, dakle mi imamo 27 zemalja saveznica. Sve zemlje EU su hrvatske saveznice", zaključio je šef hrvatske diplomatije.

Komentari (1)

Драгомир

24.05.2016 07:52

ПРПА,БАТО!Чим сам ја запретио да нећем да купујем у сред среде и четвртка или ти Шумадије хрватску коселу воду о'ма су се тамо узврпољили!Спасимо извоз киселке у Србију!Давај тамо бонусе!Водите рачуна да у Србији не укапирају да им шаљемо обичну воду напунпану са гасом? ... И сада мислите да пишем зезанцију?Довољно је само мало пропагирати СТОП ХРВАТСКОЈ РОБИ и има да полегају на руду.Ако они ударе тук на лук?Па у Хрватској на прсте једне руке можемо набројати шта тамо има из Србије.