Diže moral Hrvatima:  Ante Kotromanović
Associated Press
Zvecka oružjem:  Ante Kotromanović
Ante Kotromanović, Foto: Petar Dimitrijević

"Izuzetno mi je drago da ste vi i vaš premijer shvatili vrednost zalaganja za mir, u kojem, ako ste zaboravili, živimo već dugi niz godina. Ipak, žao mi je što te vrednosti niste prepoznali i ranije, jer bi, verovatno, na taj način spasili na desetine hiljada nevinih žrtava", naveo je Kotromanović u saopštenju hrvatskog Ministarstva odbrane, prenela je Hina.

"Podsećam vas da je četiri ratna sukoba (Slovenija, Hrvatska, BiH i Kosovo) inicirala vaša tadašnja Vlada, u kojoj ste i vi i vaš premijer bili visoki zvaničnici. I zato mi je danas lično drago da čujem da se zalažete za mir i stabilnost regiona", naveo je Kotromanović.

"Moja izjava nije niti skandalozna niti ratnohušačka. U njoj sam, ako ste pažljivo čitali ili slušali naglasio da Hrvatska sigurno nema nikakve neprijateljske namere prema Srbiji, da je uvažavamo kao našeg suseda i podržavamo da postane članica Evropske unije", naveo je Kotromanović.

On je dodao da "Hrvatska, kao članica NATO-a, ima pravo da razvija sopstveni sistem odbrane i ispunjava NATO ciljeve sposobnosti za koje se taj Savez zalaže".

Kotromanović skandaloznom, medjutim, smatra izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da "Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kad Srbija preduzme odgovarajuće zaštitne i odbrambene mere".

"Mogu vam samo poručiti da Hrvatska neće biti nervozna i uplašena jer mi nismo takvi. Radujemo se ako smo na bilo koji način pomogli da srpska Vlada odluči da izdvoji više sredstava za razvoj sopstvene vojske jer je ulaganje u odbranu - ulaganje u sopstvenu sigurnost", naveo je hrvatski ministar odbrane.

On je Dačiću još jednom poručio da nema nikakvog razloga za nervozu i uplašenost.

"Hrvatska je, podsećam, članica Evropske unije i NATO, koji se zalažu za trajni mir. Svoju zemlju dužni smo da vodimo, a vojsku opremamo kako najbolje znamo, uostalom, kao i vi", zaključio je Kotromanović.

On je ranije danas izjavio da Hrvatska nema neprijateljske namere prema Srbiji i da srpski premijer Aleksandar Vučić nema razloga da bude nervozan zbog namere da Zagreb nabavi balističke rakete.

"U vreme kada se Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić, kao i ceo region, zalažu za mir, stabilnost i pomirenje, šokirani smo da ministar odbrane Hrvatske govori o nekontrolisanom naoružavanju, čime se direktno upućuju pretnje Srbiji", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.